x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Condescu, salvat de Parchetul General

Condescu, salvat de Parchetul General

de Gabriela Mladin    |    12 Feb 2014   •   09:42
Condescu, salvat de Parchetul General

Cu o zi înainte să i se aducă la cunoştinţă finalizarea anchetei şi trimiterea în judecată, Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ia dosarul lui Marin Condescu în care acesta este acuzat de fapte grave, inclusiv spălare de bani. Procurorii instanţei superioare au invocat două cereri de contestare a anchetei. Prima este venită din partea fostului preşedinte de la Pandurii Targu-Jiu, Marin Condescu, iar cea de-a doua din partea Complexului Energetic Oltenia. În aceste condiţii, acţiunea de trimitere în judecată a lui Condescu a fost stopată, cel puţin pe moment, de către Parchetul General.

Astăzi, la ora 12.00, Marin Condescu şi Viorel Temelescu erau chemaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru a li se aduce la cunoştinţă trimiterea în judecată pentru delapidare, fals, uz de fals şi spălare de bani. Ieri, însă, avocaţii acestora au fost anunţaţi că pot să nu se prezinte, întrucât cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Am fost sunaţi de la Parchetul Gorj că acest dosar a fost preluat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nu ştim dacă mai este cazul să ne prezentăm”, a precizat Narcis Nădrag, avocatul lui Viorel Temelescu.

Evitarea trimiterii în judecată

Dosarul a fost, aşadar, preluat exact când procurorul îşi încheia ancheta şi sesiza judecătorii cu faptele pe care le-a descoperit. Doar că Marin Condescu nu doreşte ca dosarul să ajungă pe masă judecătorilor, singurii în măsură să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia acestuia. A formulat o plângere la Parchetul General în care cere să fie anchetat acolo, nu la Gorj. Motivele pe care le-a invocat Condescu nu sunt ştiute, însă o astfel de acţiune n-ar face decât să prelungească sau chiar să anuleze trimiterea în judecată.

Ciurel: „E ridicol să invoci ceva ce s-a rezolvat!”

Pe de altă parte, procurorii Parchetului de la Bucureşti susţin că şi CEO ar fi solicitat acest lucru: „Am cerut în luna august a anului trecut să fie preluată această cauză, întrucât dosarul se afla la un procuror care nu făcea nimic în dosar (n.r. procurorul Semenescu, actual judecător). N-am primit niciun răspuns atunci. Este ridicol să invoce plângerea noastră, era pentru alte aspecte. Noi n-am primit niciun răspuns la acea cerere, dar faptul că s-a dat cauza unui alt procuror am considerat-o ca fiind rezolvată sesizarea”, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul CEO.

Confirmarea presiunilor

Acţiunea procurorilor de la Parchetul General nu face decât să confirme ceea ce procurorul de caz din Gorj arăta în referatul de arestare a lui Condescu şi Temelescu. Emil Moţa susţinea atunci că şeful IJP Dolj şi un senator, acum judecător la Curtea Constituţională, au insistat şi îl sfătuiau pe Condescu să mute dosarul de la Moţa. O astfel de acţiune de preluare a cauzei a mai avut loc, imediat ce s-a aflat că de dosar se ocupă Moţa. Atunci, procurorii Curţii de Apel din Craiova au vrut dosarul şi l-au ţinut la ei câteva săptămâni.

De ce nu vrea Condescu judecată?

Lucrurile sunt destul de clare. Marin Condescu nu vrea să ajungă la mâna judecătorilor. De ce? Poate Condescu ştie că ancheta făcută va demasca multe lucruri şi îi va dărâma imperiul creat din banii statului. Cel mai mult îi este teamă de acuzaţia de spălare de bani. Dacă în legătură cu falsurile pe contractele cu EDENRED-ul o mai scălda, la tranzacţiile şi împrumuturile făcute pe la bănci şi apoi la club, actele ajunse în mâna anchetatorilor nu mai pot fi falsificate. Pe de altă parte, este posibil ca acest dosar al lui Condescu, din perspectiva acuzaţiei de spălare de bani, să deschidă o cutie a Pandorei pentru ceilalţi boși din fotbal.


×
Subiecte în articol: marin condescu parchetul general ancheta