Brambureala la Ocnele Mari. Dupa criza din ultimele zile, autoritatile valcene, in frunte cu prefectul, au recunoscut ca nu stiau nici macar cate persoane trebuiau evacuate.
Mai mult, s-a descoperit ca sapte familii sinistrate in perioada 2001-2004 au incasat despagubirile si locuiesc inca in casele parasite.
Nici pana in prezent zona de risc pe care sunt amplasate casele nu a fost cartografiata. Potrivit autoritatilor, aceste analize vor incepe abia in ianuarie. La sedinta Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Valcea, prefectul Anuta Handolescu a "marturisit" tot.
"Tin sa va spun ca nu stiam nici cate persoane trebuiau evacuate. Se vorbea initial de 160, apoi de 12. In orice caz, eu le-am promis oamenilor ca aceia care se simt traumatizati de evenimente pot solicita stramutarea", a declarat reprezentantul Guvernului in teritoriu. Autoritatile au mai precizat ca se bucura insa de controlul ministerial, intrucat s-au primit destule reprosuri cu privire la modul de despagubire a sinistratilor. "Au fost discutii ca unul a primit mai mult si altul mai putin si ca imparteala nu ar fi fost corecta. Intr-adevar, sapte familii din Ocnele Mari au primit despagubirile, insa locuiesc inca in casele parasite", a mai spus Anuta Handolescu.
COD GALBEN. De ieri, la Ocnele Mari s-a revenit la Codul galben de alerta, iar deversarea saramurii se face cu un metru cub pe secunda. Astazi, in localitate vor sosi, pentru a face o ampla evaluare, reprezentanti de la Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.