x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Congresul SUA cere reluarea adoptiilor

Congresul SUA cere reluarea adoptiilor

27 Apr 2004   •   00:00

La trei zile dupa ce Richard Armitage, adjunctul secretarului american de stat, a publicat un articol dur la adresa proiectului roman de lege privind adoptiile, 24 de congresmani au solicitat Bucurestiului reformularea documentului.

ANCA ALDEA
Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, a declarat recent ca Romania este deschisa la orice formula "mai relaxata" a legislatiei in domeniul adoptiilor, dar a subliniat ca este nevoie de echilibru intre cerintele Uniunii Europene (UE) si cele ale SUA. La randul sau, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului si Adoptie, secretarul de stat Gabriela Coman, a tinut sa precizeze ca Romania "isi poate permite sa ia masuri restrictive privind adoptia internationala".

PICHET LA BUCURESTI. Potrivit presei straine, numeroase familii americane, care au adoptat copii din Romania, se pregatesc sa vina la Bucuresti pentru a protesta fata de proiectul de lege.

Aprobat de Senatul Romaniei, proiectul a starnit aprigi controverse peste Ocean. Potrivit presei din SUA, interzicerea, din 2001, a adoptiilor internationale pana ce Romania, cu sistemul ei corupt, va introduce o lege viabila raportata la cerintele Europei comunitare, i-a infuriat si pe americani, si pe europeni. Statele Unite doresc o relaxare a legii propuse la Bucuresti, prin reluarea adoptiilor internationale. "Toti ne dorim ca sistemul adoptiilor sa scape de coruptie", a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Michael Guest. "Dar copiilor"- a continuat el - "nu ar trebui sa li se ceara sa- si petreaca copilaria in institut ii de profil doar pentru ca in Romania nu exista familii care sa-i adopte".

ORFANI SI BANI. Orfanii romani sunt cea mai trista mostenire a regimului Ceausescu, dictatorul care a interzis mijloacele contraceptive si avorturile si a alimentat leaganele de copii cu peste 100.000 de suflete inocente. Imaginile cutremuratoare ale copiilor abandonati au zguduit intreaga lume dupa caderea comunismului. Motiv pentru care numeroase cupluri occidentale s-au inghesuit sa-i adopte, amintesc publicatiile americane. Cu toate acestea, in sistemul institutional din Romania, acuzat deseori de vinderea bebelusilor contra unor sume uimitoare, traiesc astazi aproximativ 40.000 de copii.

×
Subiecte în articol: observator