În România se va constitui în viitorul apropiat un Consiliu pentru
Clădiri Verzi. Aceasta este una dintre concluziile conferinţei Build
Green CEE, care a analizat oportunităţile pentru afaceri şi economie
existente pe piata construcţiilor sustenabile.
Build Green CEE. Autorităţile şi antreprenorii au proiecte de dezvoltare durabilă
În România se va constitui în viitorul apropiat un Consiliu pentru Clădiri Verzi. Aceasta este una dintre concluziile conferinţei Build Green CEE, care a analizat oportunităţile pentru afaceri şi economie existente pe piata construcţiilor sustenabile.
La conferinţa Build Green CEE au participat peste 200 de persoane, printre care dezvoltatori imobiliari, arhitecţi, companii de construcţii, furnizori de tehnologii, consultanţi imobiliari, studenţi şi reprezentanţi ai mediului academic şi membri ai ministerelor. EcoNavitas şi-a anunţat intenţia de a forma un “Romanian Green Building Council” (Consiliul Român pentru Construcţii Verzi) – o asociaţie orientată către sectorul privat şi avînd scopul de a “transforma piaţa actuală într-una eficientă şi competitivă pentru tehnologii verzi, expertiză şi materiale de construcţie necesare creării noii generaţii de clădiri verzi de înaltă performanţă”. Reprezentanţi ai Sonae Sierra, Bovis Lend Lease, AIG Lincoln şi BRE Global au prezentat proiecte de construcţii verzi implementate sau în curs de implementare în Europa Centrala şi de Est, inclusiv cîteva din Romania. DuPont, Philips si Lafarge au adus în discuţie tehnologiile şi materialele necesare îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor şi reducerii impactului acestora asupra mediului. Reprezentaţi ai F&C Asset Management, United Nations Environment Program Finance Initiative şi EcoNavitas au susţinut prezentări pe tema finanţării şi evaluării construcţiilor verzi, precum şi a celor mai bune metode de project management integrat. Detaliile obligativităţii referitoare la Directiva 91/2002 privind Eficienţa Energetică în Clădiri au fost prezentate de Preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici din România. Schoenherr & Asociaţii au explicat reducerea riscurilor legale prin construirea de clădiri verzi.
SPRIJIN MINISTERIAL. Horia Irimia, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, şi Florin Andrei, secretarul general adjunct în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, au arătat că cele două ministere sprijină construirea de clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic şi cu impact scăzut asupra mediului. Mai mult, acest lucru a fost întărit de prezentările a şapte reprezentanţi ai celor două ministere şi ai Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe prin subiectele abordate: de la stimulente financiare la planuri de promovare a constructiilor şi planificării urbane sustenabile. Guvernul ceh a fost reprezentat de directoarea Departamentului de Energie şi Energie Regenerabilă din Ministerul Mediului, ce a prezentat experienţa lor în implementarea directivei privind performanţa energetică a clădirilor şi politicile pentru promovarea construcţiilor verzi. Un reprezentant al Ambasadei Norvegiei a adus în discuţie granturile existente pentru proiecte cu componente de eficienţă energetică. Sustainable Energy Europe a prezentat campania lor pentru promovarea utilizării responsabile şi a generării de energie. Au fost oferite şi detalii despre construcţia unei clădiri cu “zero emisii carbon” în Ungaria pentru Regional Environmental Center. Conferinţa s-a încheiat cu prezentări ale arhitecţilor locali pentru proiectarea şi construirea de clădiri verzi. Mai multe informaţii despre înfiinţarea Romanian Green Building Council sau dacă doriţi să urmăriţi prezentările video ale conferinţei puteţi vizita site-ul evenimentului (www.BuildGreenCEE.com).
Citește pe Antena3.ro