x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CONSILIUL NAŢIONAL DE INTEGRITATE - Scandalul ANI, la Senat

CONSILIUL NAŢIONAL DE INTEGRITATE - Scandalul ANI, la Senat

de Violeta Fotache    |    23 Sep 2008   •   00:00
CONSILIUL NAŢIONAL DE INTEGRITATE - Scandalul ANI, la Senat

Conflictul iscat de presupusa imixtiune în activitatea inspectorilor de integritate ce ar fi fost comisă de avocatul medicului Şerban Brădişteanu, Alice Drăghici, membru în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), va ajunge pe masa Senatului, care va decide cine şi cum a greşit în acest caz.



Conflictul iscat de presupusa imixtiune în activitatea inspectorilor de integritate ce ar fi fost comisă de avocatul medicului Şerban Brădişteanu, Alice Drăghici, membru în Consiliul Naţional de Integritate (CNI), va ajunge pe masa Senatului, care va decide cine şi cum a greşit în acest caz.

Pe de o parte a baricadei s-au aflat ieri reprezentanţii ANI, preşedintele Alexandru Macovei şi secretarul general Florin Georgescu. De cealaltă parte, s-a situat membrul CNI, avocatul Alice Drăghici. Beligeranţii au stat "la masa tratativelor" ocazionată de şedinţa CNI, iar martori la discuţii au fost şi reprezentanţi ai Ambasadei SUA la Bucureşti, Thomas Barnes, de la Reprezentanţa Comisiei Europene, şi reprezentanţi ai Freedom House.

Public, dar la Senat!

Stupefacţia faţă de modul în care s-au derulat discuţiile legate de "fierbintele" punct 4 al ordinii de zi, informarea ANI despre intervenţie, s-a putut citi pe multe chipuri. "Totul este public", a spus preşedintele CNI, Nicu Marcu. Dar s-a preferat să nu se mai facă în şedinţă un expozeu al situaţiei de către şeful ANI, deoarece acest lucru ar fi generat o solicitare de "drept la replică". "CNI trebuie să facă pace între două puncte de vedere", or "Noi nu suntem tribunal al poporului", astfel că "Să scriem Senatului României şi să anexăm toate aceste informări ale ANI, şi Senatul va decide", au fost câteva dintre observaţiile făcute de unii membri ai Consiliului. Apoi s-a aflat de versiunea avocatei Drăghici, predat preşedintelui CNI. Notă care a fost xerocopiată şi difuzată membrilor CNI în timpul şedinţei. Încercările procurorului Marian Capotă de a discuta cazul "extrem de grav", ori precizările membrului Vasile Silvian Ciupercă, prin care acesta atenţiona Consiliul că "trebuie să aibă o atitudine", CNI nu se poate "deroba de responsabilităţi" fără să-şi piardă din credibilitate, au generat şi reacţia avocatei Drăghici. "Nu intru în acest joc public... Am informat în scris conducerea CNI, mă voi adresa personal preşedintelui Senatului, într-un cadru civilizat(...) Nu mă faceţi să mă lansez în alte comentarii!", a spus aceasta. Aşa că s-a votat pentru trimiterea cazului la Senat, for tutelar pentru CNI şi ANI, cu 11 voturi pentru, două împotrivă şi două abţineri.

Spirite încinse

După vot, Alice Drăghici a spus că îi pare rău pentru situaţia în care şi-a pus colegii de Consiliu şi a pus conflictul cu ANI pe seama faptului că nu este "o maestră a dialogurilor purtate pe un ton calm". "E inadmisibil ce se întâmplă. A avut loc o intervenţie în activitatea operaţională a Agenţiei!", a zis ieşind din sală Florin Georgescu. Alice Drăghici ar fi cerut imperativ inspectorului de integritate care se ocupă de cazul Brădişteanu, judecat pentru corupţie, într-o discuţie "privată", să oprească verificările, potrivit ANI. Avocata ne-a declarat că a procedat corect, onest şi deschis, şi ca membru CNI, şi ca avocat, şi ca simplu cetăţean, recomandându-le "părinteşte" inspectorilor ANI "să fie cuminţi", adică "să respecte legea", stopând verificările pe civil până la soluţionarea dosarului Brădişteanu în penal. Ea a spus aseară că este victima unei "vendetta personale" din partea lui Florin Georgescu şi a ridicat suspiciuni cu privire la instalarea acestuia în funcţie. Preşedintele CNI, Nicu Marcu, a catalogat comportamentul colegei sale ca fiind imoral şi a fost de acord că acest caz ar putea constitui bazele unei modificări legislative care să dea posibilitatea înfiinţării unei Comisii de Disciplină a CNI.

×
Subiecte în articol: observator