x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constanda, clientul favorit al statului

Constanda, clientul favorit al statului

de Monica Andrei Capatos    |    05 Iul 2007   •   00:00
Constanda, clientul favorit al statului

Lovitura in cazul Parcului Bordei nu este singura pusă la cale de omul de afaceri Costică Constanda in care este implicat statul. In 2001, el a văndut Regiei Autonome-Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) o vilă din Primăverii la un preţ de trei ori mai mare. Constanda a primit aproximativ un milion şi jumătate de dolari, in condiţiile in care imobilul ar fi valorat circa 500.000 de dolari.


Afacerea Bordei nu este singura pusă la cale de omul de afaceri Costică Constanda in care este implicat statul. In 2001, el a văndut RAPPS o vilă din Primăverii la un preţ de trei ori mai mare. Constanda a primit aproximativ un milion şi jumătate de dolari in condiţiile in care imobilul ar fi valorat circa 500.000 de dolari.


Domiciliul trecut de Costică Constanda pe toate proiectele depuse la Consiliul General este: Bulevardul Primăverii nr. 22. Numai că, surpriză, la această adresă funcţionează acum o instituţie a Guvernului, respectiv Agenţia Romănă pentru investiţii străine - Punctul naţional de contact pentru aplicarea recomandărilor ghidului O.R.C.D pentru intreprinderile multinaţionale. In spatele acestei incurcături, aparente la prima vedere, stă o altă afacere pe care Costică Constanda a făcut-o, tot cu statul. Astfel, in 2001 omul de afaceri a văndut RAPPS imobilul din Bulevardul Primăverii 22 la un preţ de trei ori mai mare de căt cel al pieţei.


"A procedat la fel ca in cazul Bordei. A cumpărat drepturile litigioase de la o familie care a avut teren in Bulevardul Primăverii 22, a construit un imobil pe care l-a văndut in 2001 Guvernului pentru suma de aproximativ un milion şi jumătate de dolari, asta in condiţiile in care la vremea respectivă proprietatea era evaluată la circa 500.000 de dolari. Păstrănd aceeaşi reţetă, adică cumpărănd drepturile litigioase de la o familie, a intrat in posesia unui alt teren, tot in Primăverii, 17-19, pe care ulterior l-a văndut Băncii Columna", ne-a spus senatorul PD Marian Marinescu.


O SUPRAFAŢĂ DEJA VĂNDUTĂ. Constanda locuieşte acum in Cartierul Francez, acolo unde de fapt a avut teren familia Lincaru, de la care a luat ulterior drepturile de proprietate, primind in final Parcul Bordei, cele două dispoziţii fiind semnate de primarul general de atunci, Traian Băsescu. In aceste condiţii, Constanda a devenit proprietarul a 3,3 hectare de teren pe malul Lacului Floreasca. Inainte ca situaţia juridică a terenului să fie clarificată, Constanda s-a pus pe treabă. A tăiat ilegal peste o sută de copaci şi a văndut o parcelă de teren in suprafaţă de cinci mii de metri pătraţi unor ucraineni, situată pe latura din Strada Turgheniev, la jumătatea drumului dintre reşedinţa lui Traian Băsescu şi Strada Eliade.


Oare pură demagogie?

Referitor la Parcul Bordei, primarul general Adriean Videanu a ţinut ieri să precizeze intr-o conferinţă de presă că spaţiul verde a rămas in domeniul privat al municipalităţii şi nu a fost niciodată domeniu public. "In 2003 nu a existat nici o hotărăre de consiliu privind trecerea acestui teren de la public la privat, aşa incăt vechiul primar Băsescu nu are nici o culpă in acest caz. Orice speculaţie pe această temă a vreunui politician este "pură demagogie", a spus Videanu. Pentru a compensa căt de căt lipsa spaţiilor verzi, primarul Capitalei vrea să planteze 200.000 de platani şi arţari sau stejari canadieni, deşi cea mai bună soluţie ar fi păstrarea zonelor verzi existente, cum ar fi spre exemplu Parcul Bordei.


×
Subiecte în articol: observator constanda