x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constatări cu demisii! Poarta Sărutului a fost spălată precum un covor

Constatări cu demisii! Poarta Sărutului a fost spălată precum un covor

de Gabriela Mladin    |    18 Feb 2014   •   18:07
Constatări cu demisii! Poarta Sărutului a fost spălată precum un covor

Comisia de experţi internaţionali venită la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu pentru a o evalua, a prezentat concluziile finale. Specialiştii găsesc vinovată firma care a intervenit asupra operei şi care n-a respectat raportul prezentat Ministerului Culturii. În acesta se spunea clar că intervenţia pe operă se face cu apa caldă şi betişoare de bambus, nu cu jet puternic de apă. Urmare a prezentării raportului, au existat şi primele măsuri. Directorul Centrului de Artă şi Cultură “Constantin Brancuşi” din Târgu-Jiu şi-a prezentat demisia.

Concluzia
S-a acţionat precum spălarea unui covor, nu a unui monument! Aceasta este concluzia comisiei de experţi venită să evalueze Poarta Sărutului, după ultima spălare. “Nu doar spălarea a fost făcută prost, într-un mod dur, cu jet de apă precum un covor, ci şi soluţiile aplicate la procesul de biocidare au dus la albirea monumentului. Şi acolo s-a greşit”, a declarat Vasile Boroianu, secretarul de sat în Ministerul Culturii, şeful comisiei de experţi.

Se caută soluţii de remediere
Potrivit lui Jan de Maere, profesor asociat la Duke University din Carolina de Nord şi la VUB Free University din Bruxelles, condiţia generală a monumentelor este bună, fiind necesară însă de acum înainte o monitorizare atentă a evoluţiei materialelor din care sunt făcute operele. El susţine că intervenţia cu jet puternic a creat probleme operei: “Sunt probleme mici, pe care sperăm să le putem remedia. Facem acum studii să vedem cum să reparăm aceste probleme. Intervenţia cu apă asupra operei a generat formarea unor săruri. Va fi nevoie de o soluţie care să elimine aceste probleme”, a explicat specialistul.
“Ceea ce a reprezentat marea problemă a fost lipsa de monitorizare, evoluţia crustei care s-a aşezat pe piatră trebuie studiată de-a lungul câtorva ani ca să se poată lua măsurile pe zone foarte mici în aşa fel încât intervenţia să nu mai aibă o importanţă atât de mare pentru că Brâncuşi însuşi s-a dorit ca această piatră să evolueze, de asta şi-a ales această piatră ca să evolueze în timp şi îmbătrânirea să îi dea un plus de valoare”, a afirmat profesorul Jan de Maere.
El a menţionat singura problemă semnificativă din punct de vedere structural este pe partea de vest a monumentului, în zona dinspre râul Jiu, aici existând un molon care a suferit modificări de-a lungul timpului, cauzele fiind încă necunoscute.

Prima demisie
La capitoul deficienţe, Radu Boroianu a preciazt că opera putea fi salvată, dacă instituţiile de monitorizare şi-ar fi făcut datoria. Deşi nu s-a indicat cu nume şi prenume persoana vinovată, directorul Centrului Brâncuşi şi-a depus demisia, imediat ce a aflat constatările comisiei. “Dacă lucrările erau monitorizate, nu se intervenea asupra operei la acest mod, extrem de dur. Nu au fost monitorizate, nici de la Târgu-Jiu, nici de la Bucureşti. Şi asta este grav!”, a explicat Boroianu. La scurt timp, directorul Centrului Brâncuşi, Adina Andriţoiu, şi-a anunţat demisia. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Primăriei, Ramona Evulescu, într-o conferinţă de presă, aceasta precizând că directorul Centrului Brâncuşi, instituţie în grija căreia se află monumentele lui Constantin Brâncuşi, şi-a depus demisia de onoare în urma scandalului iscat.

Nu se mai intervine
O altă măsură pe care comisia a luat-o a fost aceea ca începând de marţi, 18 februarie, de monitorizarea monumentelor lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu - Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Infinită - să se ocupe Ministerul Culturii. Până acum, cei de la Centrul Brâncuşi din Târgu-Jiu făceau acest lucru. De asemenea, spălarea operelor nu se va mai face anul acesta. “Este exclus ca o altă spălare să se mai facă la operă. În niciun caz”, a mai precizat Radu Boroianu.
În urma cu o săptămână, Primaria alocase 40.000 de lei pentru două spălări asupra Porţii Sărutului.

Poliţia cercetează distrugerea
Scadalul din jurul operei lui Brâncuşi a intrat şi în atenţia Poliţiei, care a deschis un dosar penal pentru distrugere.
Şi comisia a strâns probe de pe bucăţile de travertin cu care Brâncuşi a ridicat operele de la Târgu-Jiu. Acestea vor fi analizate în laborator, pentru a se stabilii gradul de afectare al operelor cu restaurările.
Secretarul de stat din Ministerul Culturii a mai declarat că rolul comisiei mai este şi acela al conturării unui Cod de patrimoniu pentru îmbunatăţirea legislaţiei în domeniu.

×