x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CONTRACT REZILIAT/Calculatoarele lui Tăriceanu, ţeapă electorală

CONTRACT REZILIAT/Calculatoarele lui Tăriceanu, ţeapă electorală

de Eugenia Mihalcea    |    06 Mar 2009   •   00:00
CONTRACT REZILIAT/Calculatoarele lui Tăriceanu, ţeapă electorală

În jur de 450.000 de elevi de liceu au fost păcăliţi la sfârşitul anului trecut de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu că vor primi acasă câte un computer pe care să înveţe. Programul "Un calculator pentru fiecare elev", inaugurat cu mare fast la 24 noimebrie 2008 de Tăriceanu, a fost reziliat la numai o lună după livrarea primelor desktopuri.



Conform programului, toţi liceenii din clasele a IX-a şi a X-a ar fi trebuit să primească în acest an şcolar câte un calculator pe care să îl ia acasă. În noiembrie 2008 au fost livrate 1.561 de computere în fiecare judeţ din ţară, iar până în decembrie ar fi trebuit să mai fie date copiilor până la 30.000 de desktopuri. Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a participat la livrarea primelor 35 de computere în Ilfov, în localitatea în care urma să candideze la alegerile parlamentare. Tăriceanu a înmânat personal calculatoare unui număr de 35 de elevi de clasa IX-a de la Grupul Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii "Barbu Ştirbey" din Buftea. Fostul premier a prins un scaun de parlamentar, o parte din elevii din Ilfov a luat computerele acasă, în schimb, ceilalţi liceeni, care ar fi trebuit să beneficieze de aceeaşi facilitate ca şi colegii lor, mai au de aşteptat mult şi bine.

ORDONANŢĂ RESPINSĂ
La 8 decembrie 2008, la aproximativ o săptămână de la prima livrare, consorţiul format din firmele Altex, Romtelecom şi Siveco a solicitat Ministerului Educaţiei rezilierea contractului cu acordul ambelor părţi, după cum precizează secretarul de Stat Oana Badea. Mai mult decât atât, la 22 decembrie 2008, fostul ministru al Educaţiei, Anton Anton, a comunicat printr-o notificare încetarea de drept a contractului, din cauză că reprezentantul consorţiului, Altex, care trebuia să livreze calculatoarele, nu a constituit garanţia de bună execuţie în termenul legal. 

În aceste condiţii, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 168/2008, care asigura elevilor din ciclul liceal câte un calculator tip desktop destinat studiului la domiciu, nu mai are temei şi a fost deja respinsă de senatori. "Ministerul Educaţiei vă invită să nu votaţi acest proiect legislativ. Considerăm mult mai profitabil pentru elevi asigurarea calculatoarelor chiar în sala de clasă, astfel încât toate orele din programă să poată beneficia de aportul lor. Mai amintim că ministerul susţine achiziţionarea de calculatoare care intră în posesia elevilor pentru a fi utilizate acasă, prin programul Euro 200", argumenta în urmă cu aproximativ două săptămâni secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Oana Badea.

Senatul, prima Cameră sesizată, a aprobat cu 19 voturi împotrivă şi 50 pentru raportul de respingere întocmit de Comisia de învăţământ. Ordonanţa va mai fi discutată la nivelul Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

COMPUTERELE AU RĂMAS ÎN ŞCOLI
Chiar dacă a solicitat încheierea unui contract la o săptămână după ce a început în fapt, conducerea Altex nu doreşte să comenteze această decizie. "Proiectul câştigat de consorţiul format din Altex, Siveco Romania şi Romtelecom nu a fost lansat la momentul prevăzut iniţial, fiind astfel afectat de schimbarea majoră a climatului economic şi a cursului valutar din perioada octombrie-decembrie 2008", este singura precizare semnată de coordonatorul de PR, Iuliana Marcu.

Situaţia programului "Un calculator pentru fiecare elev" pare cu atât mai dubioasă cu cât nu au existat norme metodologice de aplicare a acestuia.

Mai exact, directorii de şcoli s-au văzut în posesia a câte 35 de calculatoare pe care trebuiau să le depoziteze în condiţii de siguranţă, deşi nu toţi aveau spaţii special amenajate. În proiect se precizează că desktopurile trebuie livrate elevilor, dar nu este specificat cine se va ocupa de returnarea acestora după ce liceenii termină şcoala şi nici în ce condiţii. Victor Păunescu, directorul Grupului Şcolar "Dacia" din Bucureşti, a fost mai precaut şi nici nu a deschis cutiile cu computere. El spune că nu a dat copiilor calculatoarele, din cauză că această specificaţie nu era suficient de clară şi că va amenaja un laborator pentru elevii şcolii.

De altfel, situaţia celor 1.561 de computere livrate nu este clară nici la nivelul conducerii Ministerului Educaţiei. "Decizia cu privire la cele 1.561 de calculatoare se va lua ulterior la nivelul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării", a declarat Oana Badea, precizând că acestea au fost achitate.

 

Istoric: de la laptop la desktop

Conform ordonanţei, fiecărui elev din clasa a IX-a şi a X-a i se asigura câte un calculator tip desktop pe care să-l poată utiliza la domiciliu pentru studiu individual, urmând ca la finalul ciclului liceal sau la plecarea definitivă din unitatea şcolară să-l returneze instituţiei de învăţământ. Pe lângă calculator, fiecare elev trebuia să primească şi câte un pachet de software educaţional şi câte un abonament gratuit la internet pentru trei luni. În chiar vinerea dinaintea votului, la 28 noiembrie 2008, premierul Tăriceanu declara şi în calitate de candidat de Ilfov că "vor ajunge la elevi primele 3.000 de calculatoare tip desktop, pentru ca până la sfârşitul anului să fie distribuite în total 30.000 de calculatoare. Programul trebuia să se deruleze şi pe parcursul anului 2009, când urmau să fie distribuite 420.000 de calculatoare. De fapt, în noiembrie 2008 au fost livrate doar 1.561 de calculatoare, adică aproximativ 35 pentru câte o şcoală din fiecare judeţ. De altfel, programul în sine îşi are originea într-un alt proiect al vechii guvernări, şi anume "Un laptop pentru fiecare elev", iniţiat în 2006. Atunci, deputaţii au retrimis la Comisia de învăţământ proiectul de lege prin care se creau premisele intrării României în programul mondial "One laptop per child" (OLPC - Un laptop pentru fiecare copil).

"Fostul ministru al Educaţiei, Anton Anton, a comunicat printr-o notificare încetarea de drept a contractului, din cauză că reprezentantul consorţiului, Altex, care trebuia să livreze calculatoarele, nu a constituit garanţia de bună execuţie în termenul legal"
Oana Badea, secretar de Stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării

×
Subiecte în articol: scoala educaţiei calculatoare câte