x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contribuţiile de sănătate ale pensionarilor reţinute abuziv vor fi considerate „avans la plată” pe următoarele luni

Contribuţiile de sănătate ale pensionarilor reţinute abuziv vor fi considerate „avans la plată” pe următoarele luni

25 Apr 2012   •   10:23
Contribuţiile de sănătate ale pensionarilor reţinute abuziv vor fi considerate „avans la plată” pe următoarele luni

PDL ia in calcul ca sumele pe care Casa de Pensii trebuie sa le restituie pensionarilor reprezentand contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate sa fie calculate ca avans pentru plata CAS pe urmatoarele luni, pana cand se ajunge la o echivalare a sumelor restante.

Potrivit unor surse democrat-liberale, atat ministrul Muncii, cat si presedintele Casei de Pensii au fost informati cu privire la posibilitatea ca sumele pe care statul trebuie sa le restituie pensionarilor, in urma calcularii gresite a CAS, sa se considere un avans.

Astfel, pensionarilor nu li se va mai retine contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate incasate in baza Ordonantei de Urgenta 107/2010, o perioada echivalenta cu suma pe care acestia o au de primit inapoi de la stat.

Sursele citate au mentionat ca astfel efortul bugetar nu este la fel de mare si se poate ajunge la o echivalare a acestor sume, printr-un calcul facut in perioada urmatoare de Casa de Pensii.

Si parlamentari din Opozitie au confirmat ca s-au purtat discutii privind aceasta varianta de despagubire a pensionarilor. Divergentele intervin in privinta momentului din care trebuie restituite contributiile. Opozitia cere plata retroactiva, dar, in viziunea PDL, pensionarilor li se va restitui diferenta de contributii incepand cu data deciziei Curtii Constitutionale, pentru plata retroactiva fiind necesara in continuare actionarea in instanta de judecata.

Guvernul analizeaza situatia legala si financiara pentru rezolvarea problemei create in urma deciziei CC privind plata CAS numai pe sume din pensii de peste 740 lei, iar datele arata ca ar trebui 650 milioane lei la returnarea doar a contributiilor achitate in acest an.

×
Subiecte în articol: cum se recupereaza cas pensionari