x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Contribuţiile pe drepturi de autor vor fi plătite la sursă

Contribuţiile pe drepturi de autor vor fi plătite la sursă

de Diana Scarlat    |    09 Sep 2010   •   00:00
Contribuţiile pe drepturi de autor vor fi plătite la sursă

Guvernul a adoptat ieri o ordonanţă de urgenţă care prevede că începând de luni, 13 septembrie, angajatorii au obligaţia de a reţine, declara şi calcula contribuţiile de asigurări pentru pensii şi şomaj aferente beneficiarilor de drepturi de autor.

Normele metodologice la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 58/2010, pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul Fiscal, stipulau plata contribuţiilor de beneficiari, prevedere care a dus la sfârşitul lunii trecute la blocaje şi cozi în unităţile de depunere a declaraţiilor de venit. "Lucrul cel mai important pe care l-am corectat şi va funcţiona începând de luni este cel legat de stoparea la sursă", a declarat ministrul Botiş, după şedinţa de Guvern de ieri. Ministrul Muncii a mai spus că vor plăti CAS pentru veniturile suplimentare, pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute lunar, acei angajaţi care au salarii şi primesc cu regularitate venituri din drepturi de autor.

Acelaşi sistem de plată se aplică şi pentru beneficiarii exclusiv de drepturi de autor în mod repetitiv. Ministrul a mai arătat că în cazul angajaţilor care realizează venituri ocazionale din drepturi de autor nu se vor plăti contribuţii de asigurări sociale, iar pentru persoanele care nu au o relaţie contractuală şi realizează exclusiv venituri ocazionale din drepturi de autor, contribuţiile vor fi aplicate pe o bază de calcul limitată la cinci salarii medii brute pe an, adică 91 de milioane, pentru care se va face regularizarea. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a subliniat că Ordonanţa 58 se va aplica şi pentru persoanele fizice autorizate (PFA) care obţin venituri din drepturi de autor, plătindu-se CAS separat.

O altă prevedere a Ordonanţei de urgenţă este că firmele vor avea obligaţia de a depune lunar, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit veniturile de natură profesională, câte o declaraţie privind evidenţa nominală a persoanelor care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale. Baza de calcul a contribuţiilor plătite de persoanele remunerate prin drepturi de autor va fi venitul brut minus cheltuiala forfetară de 20%, iar în cazul convenţiilor civile contribuţiile vor fi calculate la nivelul total al venitului. Baza de calcul la care se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale şi asigurări pentru şomaj nu poate depăşi în cursul unei luni calendaristice echivalentul a de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Plătitorii de venit au obligaţia declarării, calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale, dar nu şi asigurări de sănătate, ceea ce echivalează cu o contribuţie totală de 11% din baza de calcul, faţă de 16,5% în prezent.

Chiar dacă Guvernul a modificat OUG 58/2010, Federaţia Română a Jurnaliştilor Media Sind nu renunţă la demersul său de a da Guvernul în judecată. "Nu am înţeles ce înseamnă «repetitive». Noi am discutat ieri (cu ocazia întâlnirii dintre sindicate, patronate şi ministrul Ioan Botiş, de la Ministerul Muncii - n.r.) să nu se plătească CAS decât pentru contractele care nu sunt încheiate în baza Legii 8/1996 (Legea dreptului de autor - n.r.). Deocamdată nu ne retragem plângerea penală. Vrem să vedem documentul noii ordonanţe. La nivel de procedură oricum nu s-a respectat nimic, s-a încălcat legea, deci avem toate şansele să câştigăm în instanţă", a declarat Cristi Godinac, preşedintele Media Sind, pentru Jurnalul Naţional.

Federaţia Media Sind a atras atenţia în mai multe rânduri Guvernului că obligativitatea de a plăti contribuţiile de mai multe ori pune în mare dificultate industria media din România. "I-am explicat noului ministru că înţelegerea cu fostul ministru Şeitan a fost în sensul că aceste contribuţii sociale să fie plătite numai de persoanele care nu au un contract individual de muncă. Nu este firesc să plătim dublu aceleaşi contribuţii sociale pentru aceleaşi servicii", spune Cristi Godinac.

Chemate la discuţii marţi, la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, patronatele şi sindicatele au hotărât să accepte modificările la Ordonanţa 58 dacă se va ţine cont de o departajare între cei care obţin venituri din drepturi de autor în baza legii şi cei care primesc ilegal aceste drepturi. "Am convenit să clarificăm următorul aspect: pentru drepturile de autor în sensul legii să nu se plătească CAS, pentru toate celelalte contracte care de fapt sunt evaziune, să se plătească", a declarat marţi seară Cezar Corâci, preşedintele federaţiei patronale "UGIR 1903".


Autorul dublării contribuţiilor, la secret
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finanţelor, în şedinţa de Guvern, ca la elaborarea modificărilor la Codul Fiscal să aibă în vedere faptul că Executivul nu susţine dublarea cuantumului de contribuţii sociale pentru persoanele care încasează venituri din drepturi de autor, deşi proiectul a fost elaborat de Dan Lazăr, consilierul primului-ministru. De altfel, întrebat ieri de jurnalişti cine e autorul proiectului postat pe site-ul SGG, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a refuzat să răspundă. "Eu am discutat în Ministerul de Finanţe, sunt nişte grupuri de lucru, dar nu pot să mi-l însuşesc ca ministru al Finanţelor. Nu este iniţiat de Ministerul de Finanţe", a spus Ialomiţianu. El a explicat că au fost mai multe grupuri de lucru "şi din afara ministerului", fără a dori să intre în detalii. "Nu a fost discutat la nivelul conducerii ministerului pentru a fi înaintat. Nu aparţine conducerii Ministerului de Finanţe", a insistat ministrul.

×
Subiecte în articol: observator