x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Controalele ANMCS în spitale au scăzut pe măsură ce presiunea pe sistemul medical a crescut

Controalele ANMCS în spitale au scăzut pe măsură ce presiunea pe sistemul medical a crescut

02 Oct 2021   •   14:30
Controalele ANMCS în spitale au scăzut pe măsură ce presiunea pe sistemul medical a crescut

Controalele ANMCS în spitale au scăzut pe măsură ce presiunea pe sistemul medical a crescut, susține Secretariatul General al Guvernului, după scandalul demiterii de vineri. Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu a fost vizitat niciodată, susține Guvernul.

Secretariatul General al Guvernului (SGG), în a cărui coordonare se află Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), face noi precizări despre acțiunile ANMCS în pandemie.

„Dificultățile cu care se confruntă unitățile sanitare din toată țara în lupta cu pandemia nu au fost străine niciun moment conducerii ANMCS, indiferent care a fost aceasta. Încă de anul trecut, spitalele și-au modificat structurile și circuitele pentru a putea face față afluxului din ce în ce mai mare, în urgență, al pacienților cu insuficiență respiratorie gravă și nevoie imperioasă de oxigenoterapie cu volume crescute. Astfel, situația fără precedent a făcut ca obiectul activității ANMCS – evaluarea tuturor categoriilor de unități sanitare din punctul de vedere al calității serviciilor de sănătate și al siguranței pacientului – să fie adaptat situației. Aceasta, pentru că verificările ANMCS riscau să nu mai fie concludente și să răpească personalului medical deja epuizat timpul pe care trebuie să-l aloce pacienților”, transmit reprezentanții Guvernului.

Conform sursei citate, adaptarea a presupus suspendarea vizitelor de evaluare în vederea acreditării, pentru a face loc implicării în lupta cu pandemia. Condiția a fost să se intensifice îndrumarea metodologică a unităților sanitare prin vizite de monitorizare tematică.

De aceea, de comun acord cu instituția coordonatoare, Secretariatul General al Guvernului, s-a emis Ordinul președintelui ANMCS nr. 433/08.12.2020 privind monitorizarea tematică a unităților sanitare cu paturi înscrise sau acreditate în cel de-al doilea ciclu de acreditare. Această monitorizare tematică presupunea verificarea în teren a unităților sanitare, prin sondaj.

Primele teme stabilite pentru monitorizare s-au referit în special la riscurile generate de consumul crescut de oxigen, de suprasolicitarea rețelelor electrice și de instalare a sindromului de epuizare a personalului medical.

Potrivit rapoartelor ANMCS, tuturor unităților sanitare care sunt în relație cu ANMCS (646 spitale, dintre care 378 publice și 286 private) le-a fost trimisă o listă de acțiuni ce trebuie întreprinse pentru a diminua aceste riscuri.

În paralel cu monitorizarea tematică, toate aceste spitale și-au autoevaluat situația și au comunicat ANMCS, prin asumare pe proprie răspundere de către manager, deficiențele existente și planul de măsuri pentru remedierea acestora.

Ulterior acestor raportări, responsabilii ANMCS au făcut vizite în spitale, însoțiți de evaluatori voluntari, inclusiv în spitalele Covid și în secțiile de terapie intensivă Covid. Au fost vizitate, în perioada februarie – mai 2021, 94 de unități sanitare din toate județele țării, selectate aleatoriu. În cursul acestor vizite s-a încercat, împreună cu personalul medical, rezolvarea problemelor întâmpinate de aceștia, punându-li-se la dispoziție soluții identificate de colegii din teritoriu.

Detaliile despre Spitalul de boli infecţioase Constanţa vor fi comunicate organelor de anchetă. Însă, de la începutul acestui an și până la acest moment, ANMCS nu a făcut nicio vizită tematică la Spitalul de boli infecţioase Constanţa.

Perioada în care au avut loc vizitele la fața locului a fost prelungită prin două ordine succesive ale președintelui ANMCS.

„Însă, începând cu luna mai a acestui an, prioritățile instituționale ale ANMCS au fost modificate de către noua conducere, iar vizitele de îndrumare metodologică și monitorizare tematică au fost amânate pentru luna ianuarie a anului viitor”, arată sursa citată.

Premierul Florin Cîțu l-a demis, după incendiul din Constanța, pe președintele ANMCS.

În replică, USR PLUS a condamnat demiterea lui Berbecar și a spus că premierul avea nevoie de un nou țap ispășitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanța: „Era ultimul om propus de USR PLUS într-o instituție publică din subordinea Guvernului. Poate Florin Cîțu nu știe, dar în cadrul întregului proces de evaluare și acreditare a unităților sanitare sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de același premier. Practic, Florin Cîțu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca Vlad Berbecar să fie numit în funcție”.

(sursa: Mediafax)

×