x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Control judiciar preclungit cu 60 de zile pentru Iulian Herţanu

Control judiciar preclungit cu 60 de zile pentru Iulian Herţanu

15 Oct 2015   •   14:05
Control judiciar preclungit cu 60 de zile pentru Iulian Herţanu

Procurorii DNA Ploieşti au prelungit, joi, măsura controlului judiciar luată faţă de cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, în dosarul în care acesta este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat, deturnare de fonduri europene şi evaziune fiscală.

Herţanu s-a prezentat la sediul DNA Ploieşti, unde procurorii anticorupţie i-au comunicat decizia de prelungire cu încă 60 de zile a măsurii preventive dispusă anterior faţă de el.

De asemenea, procurorii au prelungit măsura controlului judiciar şi în cazul oamenilor de afaceri Mihail Coman şi Vladimir Ciorbă, în sarcina cărora s-au reţinut aceleaşi infracţiuni, dar şi faţă de Ilie Drăgan, director al SC Grossmann Engineering Group, urmărit penal în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi deturnare de fonduri europene destinate proiectului privind extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic.

Lucrările de la Comarnic fac parte dintr-un proiect mai amplu finanţat de Uniunea Europeană a cărui valoare este de aproximativ 200 de milioane de euro.

DNA susţine că, în perioada 2011 - 2015, Iulian Herţanu - administrator de drept şi, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă - administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL şi CVR Activities Group SRL Bucureşti şi SC Gefam Pro SRL şi Mihail Coman - administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploieşti şi SC Indserv Proiect SRL Ploieşti şi angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi însuşirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană.

De asemenea, aceştia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupului au deturnat din cadrul proiectului şi şi-au însuşit în interes propriu suma totală de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procent de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de SC Grossmann Engineerig SRL către 'partenerii' la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări) şi s-au sustras de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei.

Contractul având ca obiect "Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic' a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploieşti (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL - SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract fiind semnat la data de 13 ianuarie 2012.

În acest dosar mai sunt urmăriţi penal, printre alţii, deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, şi preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, toţi cercetaţi sub control judiciar. AGERPRES

×
Subiecte în articol: iulian hertanu