x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Control-surpriză! Mașini cu deficiențe tehnice și ruginite, oprite în trafic de polițiști și inspectori RAR

Control-surpriză! Mașini cu deficiențe tehnice și ruginite, oprite în trafic de polițiști și inspectori RAR

de Redacția Jurnalul    |    13 Dec 2022   •   11:25
Control-surpriză! Mașini cu deficiențe tehnice și ruginite, oprite în trafic de polițiști și inspectori RAR

Direcția Rutieră, împreună cu Regia Autonomă - Registrul Auto Român (RAR), a organizat o acțiune comună, pentru reducerea cauzelor generatoare de evenimente rutiere cu consecințe grave, produse pe fondul deficiențelor tehnice ale autovehiculelor.

Echipaje mixte de control, formate din polițiști și inspectori ai RAR au făcut controale în trafic în perioada 8 - 10 decembrie. Acțiunile au vizat reducerea riscului rutier, prin sancționarea nerespectării normelor rutiere și a deficiențelor tehnice, constatate în cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, al celor cu capacitatea de transport mai mică sau egală cu 8+1 locuri și al celor destinate transportului de persoane în regim de taxi, precum și transportului alternativ.

Au fost controlate 9.389 de autovehicule, iar, pentru deficiențele constatate, au fost aplicate 5.432 de sancțiuni contravenționale, reținute 396 de permise de conducere și 1.082 de certificate de înmatriculare.

De asemenea, în cadrul activităților, a fost dispusă măsura imobilizării vehiculului în 20 de cazuri și au fost constatate 117 infracțiuni, dintre care 96 la regimul rutier și 21 de altă natură.

Astfel, la data de 10 decembrie, în jurul orei 10.00, în municipiul Huși, județul Vaslui, un echipaj de poliție rutieră din cadrul Biroului Drumuri Naționale și Europene a oprit, pentru control, un autovehicul condus de către o femeie, în vârstă de 36 de ani. În urma verificării stării tehnice de către reprezentanții RAR Vaslui, s-a constatat faptul că vehiculul are înmatricularea suspendată ca urmare a expirării ITP-ului, prezintă deficiențe la sistemul de lumini și are montate folii neomologate pe geamurile laterale față. Acesteia i-a fost reținut certificatul de înmatriculare și a fost sancționată contravențional cu amendă de 2.610 lei.

În aceeași zi, la ora 20.20, a fost identificat un bărbat, în timp ce conducea un autoturism pe strada Victoriei din municipiul Târgu Jiu, județul Gorj, care ar fi avut un comportament agresiv în trafic. Astfel, a fost efectuată inspecția autoturismului de către lucrătorii RAR Gorj, care au stabilit că autovehiculul avea montate anvelope de alte dimensiuni și caracteristici, iar sistemul de evacuare a noxelor prezenta modificări. În cauză, a fost dispusă suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, pentru 30 de zile, reținerea certificatului de înmatriculare, precum și sancționarea contravențională.

În 9 decembrie, în jurul orei 9.20, în localitatea Galbeni, județul Bacău, un echipaj din cadrul Serviciului Rutier - Biroul Drumuri Naţionale şi Europene a oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat, posesor al unui permis de conducere categoria B, eliberat de autorităţile italiene. Astfel, șoferul a prezentat certificatul de înmatriculare al autoturismului, iar, în urma verificării în baza de date, s-a stabilit că acesta avea ITP-ul expirat din data de 7 aprilie 2022, deşi pe certificat apărea menţiunea că autovehiculul are inspecția tehnică periodică până la data de 6 aprilie 2023. În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

La data de 8 decembrie, un tânăr, de 23 de ani, din București, ar fi circulat cu o autoutilitară având o masă maximă care nu depășește 3,5 tone, în zona Șoseaua Colentina. În urma controlului efectuat de polițiștii rutieri, s-a constatat că acesta efectuează transport contra cost de marfă, fără să dețină pentru aceasta copie conformă eliberată de Autoritatea Rutieră Română. De asemenea, urmare a controlului efectuat de specialiști din cadrul RAR București, s-a constatat că vehiculul prezintă deficiențe majore la sistemul de frânare, iar elementele componente ale caroseriei sunt corodate excesiv. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amendă de 9.000 de lei, fiind dispusă reținerea certificatului de înmatriculare, până la remedierea deficiențelor constatate, precum și suspendarea exercitării dreptului de utilizare a vehiculului pentru 6 luni.

×
Subiecte în articol: rar deficiente tehnice