Trei bidoane de sodă caustică au fost găsite în Parcul Bordei. Peste 70 de copaci s-au uscat subit, mai exact în perioada în care zona verde a fost în proprietatea lui Costică Constanda. Arborii care au mai rămas în Bordei se pot număra acum pe degete.
Trei bidoane de sodă caustică au fost găsite în Parcul Bordei. Peste 70 de copaci s-au uscat subit, mai exact în perioada în care zona verde a fost în proprietatea lui Costică Constanda. Arborii care au mai rămas în Bordei se pot număra acum pe degete.
Zona verde a devenit una cheală, iar arborii au început să moară în ultimele luni. În momentul în care s-a făcut schimbul de terenuri între Costică Constanda şi Primăria Capitalei, mai exact între Bordei şi Satul Francez, angajaţii de la Lacuri şi Parcuri au început să refacă zona verde. Surprizele n-au fost unele plăcute.
“Eu am fost cel care i-am predat parcul lui Constanda în 2003, cînd la primărie era domnul Băsescu, şi cel care l-a luat acum în 2008. Ştiu exact cum era acest parc, avea pomi sănătoşi, era o plăcere să te plimbi. Acum e un dezastru. Aproape toţi copacii sînt uscaţi”, ne-a spus Neagu Constantin, şef de echipă al lucrătorilor de la Lacuri şi Parcuri. Cînd au intrat acum cîteva săptămîni pe spaţiul verde, bine păzit pînă atunci de oamenii lui Constanda, angajaţii municipalităţii au găsit printre mormane de gunoaie şi trei bidoane de sodă caustică.
PLAN. Nimic nu era întîmplător, pentru că mai toţi arborii erau uscaţi, singura soluţie fiind tăierea lor. “Pomii care erau uscaţi erau însemnaţi cu roşu, de fapt fiecare copac avea cîte o culoare, unii au mai rezistat, dar nu se ştie pînă cînd. Am tăiat peste 70 de arbori din Bordei, pentru că nu mai aveam ce face cu ei. La rădăcina lor am găsit un praf albicios. E clar că cineva i-a otrăvit. Toţi cei marcaţi erau grupaţi, probabil că pe spaţiul respectiv urma să se construiască”, a mai spus Neagu Constantin.
Pentru a salva ce se mai putea, a fost adus în Parcul Bordei şi un inginer silvic, Gelu Palamaru. “Din primele probe şi observaţii, rădăcinile copacilor au fost infestate cu sodă caustică. Singura soluţie de neutralizare este ca zona să fie udată permanent, trebuie foarte multă apă. Mai există şi varianta de neutralizare cu un acid, oţetul, dar deocamdată apa este cea mai bună. Situaţia putea fi şi mai gravă dacă se turna motorină. Sînt inginer silvic şi am văzut cazuri de genul ăsta”, ne-a declarat Gelu Palamaru.
DEFRIŞARE ILEGALĂ. Distrugerea zonei verzi a început în urmă cu cinci ani, cînd Costică Constanda a intrat în posesia parcului. La data de 23.07.2004, cînd la şefia Capitalei se afla actualul preşedinte, Traian Băsescu, Sulfina Barbu, atunci şefa Direcţiei de Mediu, apoi ministru al Mediului, aproba tăierea a peste 100 de arbori din Parcul Bordei. Conform legii, Constanda nu avea voie să se atingă de nici un copac, însă, cînd e vorba despre o afacere imobiliară de sute de milioane de euro, cine mai respectă legile.
La vremea respectivă, Jurnalul Naţional a relatat cazul, viceprimarul general, Răzvan Murgeanu, sancţionîndu-l pe Stelian Ifrim, directorul de atunci al Direcţiei de Mediu, pentru că a aprobat şi el tăierea arborilor. La vremea respectivă s-a format şi o comisie care să analizeze modul în care Constanda a tăiat copacii din Bordei. Lucrurile au fost destul de confuze. În afară de faptul că s-a făcut un inventar al copacilor şi s-au luat probe de la rădăcinile acestora, existînd încă de pe atunci ipoteza otrăvirii, situaţia a rămas aceeaşi.
Acum, două parcele din Parcul Bordei, care se întind pe o suprafaţă de 4.600 de metri pătraţi, au fost îngrădite, rămînînd în posesia lui Constanda. De restul terenului din spaţiul verde se ocupă Primăria Capitalei, care deja a început redecorarea zonei.
monica.capatos@jurnalul.ro