x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copiii infractori șochează România cu fapte din ce în ce mai grave

Copiii infractori șochează România cu fapte din ce în ce mai grave

de Redacția Jurnalul    |    02 Sep 2024   •   19:24
Copiii infractori șochează România cu fapte din ce în ce mai grave

În ultimii ani în România a devenit o normalitate ca infractorii să aibă vârste din ce în ce mai fragede.

Fenomenul copiilor infractori e scăpat de sub control, ultimul caz șocant și filmat este despre un copil filmat când a înjunghiat un bărbat în stația de tramvai. Atacatorul are doar 13 ani și mai multe tâlhării și furturi la activ. Violuri chiar și crime rămase nepedepsite pentru că autorii sunt prea mici. Chiar dacă reprezintă un pericol.  

Martorul care a filmat imaginile şocante şi le-a postat pe o reţea socială a poestit în exclusivitate pentru Antena3 CNN cum s-a întâmplat totul sub ochii lui.

Martor: "S-au luat la bătaie, s-au îmbrâncit. S-au trântit un pic. El s-a ridicat în picioare şi avea cuţitul în spate."

După ce au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere şi au refăcut traseul atacatorilor, poliţiştii de la Serviciul Omoruri i-au găsit pe principalii suspecţi: doi copii, de 13 şi de 15 ani.

"În momentul în care cei trei au coborât în stația de transport public minorul de 15 ani a împins-o pe victimă cu piciorul, iar minorul de 13 ani, aflat în spatele victimei, a lovit-o pe aceasta cu cuțitul. Ulterior, minorii au fugit de la fața locului, fiind depistați în cursul serii.", a transmis Parchetul Tribunalului București.

Cei doi sunt veri au la activ mai multe furturi din magazine şi tâlhării. Şi, de fiecare dată, au fost prinşi, audiaţi, amprentaţi şi... trimişi acasă.  Pentru că sunt minori. Cel în vârstă de 13 ani nu răspunde penal. Iar verişorul său are răspundere în faţa legii doar dacă un expert legist spune că a avut reprezentarea faptelor în momentul comiterii infracţiunii. Ambii sunt copii scăpaţi de sub control, crescuţi în familii dezorganizate. În general, acesta e profilul copilului care ajunge să atace pe cineva, să tâlhărească sau să ucidă.

Comisar Marian Tudor, fost șef al Arestului Central: "Se întâmplă ca actele astea de violenţă să depăşească imaginaţia sau secvenţe din filme şi escaladează la un nivel de cruzime de multe ori de neimaginat."

După atacul din Colentina, cei doi au fost predaţi de către poliţişti în custodia DGAPSC Sector 3.

Alexandru Păscălin, de la DGASPC Sector 3: "Iniţial, la momentul preluării şi dispunerii măsurii de protecţie ei nu conştientizau ce au făcut. Erau foarte veseli, li se părea totul o glumă, inclusiv relaţia cu autorităţile şi relaţia cu poliţia era luată în derâdere. Nu înţelegeau nici care este rolul şi locul nostru, nici rolul şi locul Poliţiei şi nu conştientizau nici consecinţele faptelor lor."

Victima lor, un bărbat, în vârstă de 50 de ani a ajuns în stare gravă la spital, unde a fost operată. Iar ei pot oricând să fure, să tâlhărească sau chiar să ucidă.

Alexandru Păscălin, de la DGASPC Sector 3: "În momentul de faţă, copiii sunt în cadrul unui centru de primire în regim de urgenţă. Propunerea va fi probabil de plasament într-un apartament de tip familial. Şi încercăm să identificăm toate rudele să vedem dacă în familia extinsă există posibilitatea plasării acestora la o persoană responsabilă care să se ocupe de creşterea şi îngrijirea lor, dar aceste centre despre care vorbim, respectiv apartamentele de tip familial nu sunt centre privative de libertate şi nici centrele de primire în urgenţă nu sunt centre privative de libertate."

Primesc ajutor de specialitate, vor fi integraţi în şcoală, cel de 13 ani absolvind doar două clase, sunt consiliaţi psihologic, dar nimeni nu-i poate constrânge să facă nimic.

Alexandru Păscălin, de la DGASPC Sector 3: "Nu putem să-i ţinem închişi. Nu suntem unităţi privative de libertate."

Reporter: Pot deveni până stabiliţi o relaţie, o comunicare cu ei, un pericol pentru ceilalţi copii pe care-i aveţi integraţi în aceste centre de plasament?  

Alexandru Păscălin, de la DGASPC Sector 3: "Bineînţeles. Un pericol există întotdeauna. Dar, până în momentul de faţă, foarte mari probleme nu au fost. Dar este o perioadă de acomodare. S-au cunoscut şi cu ceilalţi copii din centru, dar la început au fost recalcitranţi şi nu au vrut să se supună regulilor."

Şi nimeni nu poate trage un zid între ei şi alţi copii din centru. Nimeni nu-i poate împărţi în copii răi şi copi buni. Şi, da, există riscul ca astfel de copii, precum cei care l-au atacat pe bărbatul de 50 de ani cu cuţitul, să recidiveze chiar în centrul de plasament. Acolo unde are la îndemână victime şi mai mici şi mai vulnerabile. 

Este şi cazul unui adolescent de 15 ani, care aflat într-un astfel de centru, din Sectorul 1 al Capitalei, a violat şi batjocorit 5 copii mai mici. Mult mai mici. Medicul legist a stabilit că avea discernământ. A fost trimis în judecată, în stare de libertate, iar magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 i-au aplicat  măsura educativă privativă de libertate a internării într-un centru educativ pentru o perioadă de 2 ani. Anterior mai fusese judecat, în alte două dosare penale pentru furt calificat. În fiecare, i-a fost aplicată măsura educativă neprivativă a asistării zilnice pe o perioadă de 4 luni.

Comisar Marian Tudor, fost șef al Arestului Central: "După vârsta de 14 ani ei răspund pentru faptele pe care le săvârşesc şi în calitate de şef al serviciului de arest pot să spun că am încarcerat zeci de adolescenţi pentru fapte penale cu violenţă, tâlharii, lovituri cauzatoare de moarte, tentative de omor, omor. De multe ori am fost cutremuraţi de sângele rece şi de sadismul de care au dat dovadă."

Unul dintre cele mai şocante cazuri, cu copii asasini, este cel al unui băieţel din Capitală. În 2018, când avea 9 ani şi-a înjunghiat mortal bunica.

Reporter: La 9 ani?

Alin Hăruță, fost investigator la Serviciul Omoruri: La nouă ani, da, da, da. Am rămas şocat atunci.                                           

Reporter: L-aţi audiat?

Alin Hăruță: Da, l-am audiat. De fapt a fost o dscuţie, nu o audiere propriu-zisă, în faţa părinţilor, a unui avocat şi a unui psiholog şi părea totuşi că înţelege, după părerea mea, ceea ce s-a întâmplat, pentru că eu încercam să-l liniştesc oarecum, să îi spun că nu s-a întâmplat cine ştie ce foarte grav ca să aflu amănuntele care au stat în spatele acestei agresiuni, însă acesta mi-a spus în mod clar: "ce crezi că eu nu ştiu ce am făcut, ce mă iei aşa?"

Reporter: V-a zis de ce a făcut asta?

Alin Hăruță: Da. Pur şi simplu se juca pe calculator iar bunica cu care stătea l-a certat să nu se mai joace, să nu stea foarte mult pe calculator, iar acesta s-a enervat, a luat cuţitul, un cuţit de bucătărie şi a înjunghiat-o în piept.                                  

Băieţelul nu a fost inculpat, nu a fost sancţionat, nu a fost pedepsit. A intrat în sistemul de protecţie socială pentru o perioadă, unde a primit consiliere şi sprijin din partea specialiştilor. Până la urmă şi el era o victimă.

Reporter. E cel mai mic autor de omor pe care l-aţi avut în cariera dumneavoastră?

Alin Hăruță: E cel mai mic. Cel mai mic autor, nici nu credeam că o sa am aşa ceva. El şi avea un comportament mai ciudat. Îşi bătea joc de fratele lui care era mai micuţ. Îmi povesteau vecinii că uneori îl târa pe stradă ca să îl ia în casă sau să îl scoată. Îşi bătea joc de el, îl mai agresa uneori. Deci era o fire violentă într-adevăr acest minor.

În România sunt două centre educative pentru minori, la Buziaş şi la Târgu Ocna. În ambele sunt privaţi de libertate aproximativ 200 de copii: violatori, tâlhari, hoţi şi criminali.

Comisar Marian Tudor, fost șef al Arestului Central: "Nu ştiu dacă în arest sau în penitenciar acel om, acel tânăr îşi poate opri pornirile care l-au dus acolo. Eu cred că trebuie parcurs un drum mai lung, prin supravegherea unor psihiatri, a unor psihologi, şi este foarte importantă reinserţia socială."

Niciunul dintre minorii încarceraţi nu e mai mic de 14 ani, pentru că orice faptă şi oricât de îngrozitoarea ar fi ea, nu poate fi pedepsită dacă cel care a comis-o nu avea la data acţiunii 14 ani.

×