x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil, operat din greşeală

Copil, operat din greşeală

de Diana Scarlat    |    19 Apr 2008   •   00:00
Copil, operat din greşeală

MALPRAXIS LA "GRIGORE ALEXANDRESCU"
Un copil de 9 ani ar fi putut muri luna trecută din cauza inconştienţei medicilor de la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

MALPRAXIS LA "GRIGORE ALEXANDRESCU"
Un copil de 9 ani ar fi putut muri luna trecută din cauza inconştienţei medicilor de la Spitalul “Grigore Alexandrescu‘‘.

Din greşeală, micuţul a fost dus în sala de operaţie şi a suferit o intervenţie chirurgicală fără a i se consulta fişa. Incidentul a avut loc la 19 martie anul acesta, cu o zi înainte de agresiunea asupra unor ziarişti care intenţionau să afle informaţii despre fetiţa lovită de maşina mi­nistrului de interne. Cele două incidente au ca punct comun acelaşi loc de desfăşurare: Spitalul “Gri­gore Alexandrescu‘‘.

Detaliile despre cazul micuţului operat din greşeală au ajuns abia ieri în presă, după ce informaţia a fost difuzată de agenţia NewsIn şi de Realitatea TV. Pacientul “accidental‘‘ este în afara oricărui pericol! Asta pentru că a fost confundat cu altul care trebuia să fie operat de apendicită. Dar ce s-ar fi întîmplat dacă ar fi avut reacţii negative la anestezic? Ce s-ar fi întîmplat dacă ar fi fost confundat cu unul căruia i se amputa un picior? Dar dacă pacientul care trebuia să fie operat murea din cauza lipsei intervenţiei chirurgicale?

 

 

NOROC. Din fericire, scoa­terea apendicelui nu are consecinţe negative asupra sănătăţii pacientului. Copilul a scăpat teafăr după anestezia generală, făcută fără să i se cunoască istoricul medical. Riscurile sînt foarte mari dacă pacientul este alergic la una dintre substanţele conţinute în anestezic. Băiatul de 9 ani, operat din greşeală, se afla acolo pentru un examen cistoscopic, deoarece urina cu sînge. Dr Coriolan Ulmeanu, directorul Spitalului “Grigore Alexandrescu‘‘–, a confirmat eroarea medicală produsă la 19 martie. S-au aplicat sancţiuni echipei implicate în acest caz, însă cadrele medicale în acest caz profesează în continuare. Colegiul Medicilor Bucureşti a fost sesizat abia astăzi în legătură cu acest caz, urmînd să analizeze situaţia.
 

“Gîndaci” de spital, e vremea dezinsecţiei!

  • de Violeta Fotache

Conferinţă de presă. Tanti doctoriţa Viorela Niţescu, purtătoarea de vorbe a Spitalului “Grigore Alexandrescu”, unde un băieţel de nouă ani a fost operat de apendicită, din greşeală, în locul altui copil, a venit să răspundă întrebărilor jurnaliştilor cu o idee preconcepută. Şi anume că dacă medicii şi personalul şi-au recunoscut greşeala, nu e bine să cercetăm prea mult. Am crezut că nu-mi aud bine urechilor cînd m-au lovit vorbele intelectualei cu halat alb: “Toată lumea a recunoscut că este o greşeală majoră. Nu cred că trebuie să mai despicăm firul în patru!”. Am răma smută, cu telecomanda în mînă. O asemenea atitudine ne poate da un vector pentru a înţelege de ce s-a finalizat cu atîta întîrziere ancheta internă începută la 19 martie pentru a se descoperi vinovaţii. Ca să înţelegeţi mai exact, doamna doctor ne spune că ancheta internă “s-a finalizat” la 24 martie. Însă o spune numai după ce a aflat presa despre greşeală. Tanti doctor ne-a explicat cum cazul a fost considerat unul de malpraxis şi a fost analizat şi de Consiliul Etic al spitalului, care a hotărît sancţionarea chirurgului, a anestezistului şi a asistentei cu 10 la sută din salariul pe trei luni, schimbarea locului de muncă al acestora şi sesizarea Colegiului Medicilor din Bucureşti, care va analiza în Comisia de Disciplină acest caz. Care Colegiu al Medicilor a fost sesizat însă abia ieri. Păi dacă ancheta internă s-a terminat la 24 martie, de ce a fost sesizat Colegiul Medicilor abia ieri, la aproape o lună distanţă? Nu cumva se dorea îngroparea dosarului, ţinînd cont de faptul că părinţii copilului n-au făcut nici o reclamaţie (cum oare, Doamne, iartă-mă!?)?
 

Analizînd mai departe, doamna purtătoare de vorbe a folosit formularea “schimbarea locurilor de muncă” atunci cînd a fost vorba despre măsurile luate împotriva angajaţilor din Secţia Chirurgie II care au greşit. Dar în toată intervenţia televizată, reprezentanta spitalului a evitat să spună unde anume au fost mutaţi “vinovaţii”. Am înţeles şi de ce s-a evitat precizarea, cîteva ore mai tîrziu, cînd am citit ştirea Mediafax despre faptul că Mihai Dumitriu, chirurgul care a operat, a fost mutat la… Secţia Chirurgie I, unde sînt realizate tot intervenţii chirurgicale, nu doar de natura celor de la Secţia a II-a. Ei, poate data viitoare scoate din greşeală altceva decît un apendice!!! Brrrr!!!! Sinistru! M-am şi întrebat, oare pacienţii de la această secţie sînt “de rangul doi”? Au dat cu semnătura că se poate greşi pe pielea şi organele lor? Sau poate că aici sînt asistentele şi anesteziştii mai competenţi? Ori poate că aici mamele nu pleacă de la căpătîiul patului copilaşului-pacient, dînd astfel şansa personalului medical să nu greşească? O să spuneţi că sînt rea şi că dreptul de exercitare a profesiei nu poate fi luat aşa, oricum. Sînt de acord! Dar oare nu era mai corect să se găsească o formulă astfel încăt persoanele vinovate să nu mai lucreze o perioadă, cel puţin pînă la un verdict din partea Colegiului Medicilor? Eu ştiu că proverbul zice că o greşeală recunoscută e pe jumătate iertată, dar nici chiar aşa! O asemenea greşeală trebuie sancţionată dur!

×
Subiecte în articol: observator operat greseala