“Când spui Corul Madrigal, spui Marin Constantin, cel care a creat aceste voci celeste, pure, inconfundabile. O carieră plină de dăruire, care a adus roadele binemeritate, triumful în ţară şi pe toate meridianele lumii…” Ion Voicu.
Maestrul Marin Constantin a pus bazele Madrigalului la jumătatea lunii aprilie, în 1963. De atunci, madrigaliştii au auzit doar cuvinte de laudă: miracol, perfecţiune.
“Perfecţiunea! Când am ascultat Madrigalul cântând, am avut cea mai sigură senzaţie de perfecţiune!” – Leopold Stokowsky.
“Vorbind de Corul Madrigal şi de Marin Constantin, trebuie să precizez dintru început, cu stimă colegială, că încă nu cunoaştem consemnată vreo opinie defavorabilă, vreo părere negativă la adresa lor, pe tot parcursul celor 30de ani de existenţă şi activitate neîntreruptă, că evantaiul repertoriului Madrigalului, de la preclasici la contemporani, este de-a dreptul impresionant şi temeinic sistematizat, constituind o neîndoielnică unicitate în plan românesc şi universal; că steaua Madrigalului a devenit o constelaţie aparte pe cerul strălucirilor muzicale internaţionale” – Iosif Conta.
“Am ascultat un miracol ! Efectuat de Marin Constantin. Dinu Lipatti ar fi fost mândru de voi!” – Walter Legge.
“Simfonia de culori timbrale a Madrigalului ne umple sufletul de bucuria trăirii inefabilului artistic. Suntem surprinşi şi cuprinşi de emoţii celeste… Nicolae Herlea, pelerin şi colindător asiduu prin marile scene ale lumii, încearcă o infinită mândrie de a fi contemporan cu Marin Constantin şi cu Madrigalul!” – Nicolae Herlea.
“Ascultând Madrigalul, mi s-a părut că unele sonorităţi aparţineau altei dimensiuni… Oare Maestrul Marin Constantin a găsit formula care-i deschide universul dimensiunii a patra?” – Cella Delavrancea.
Cuvinte şi aprecieri emoţionante spuse de-a lungul celor 50 de ani de existenţă ai Madrigalului.
Corul Naţional de Cameră Madrigal este unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale profesioniste, este o emblemă a vieţii muzicale româneşti şi universale, iar în cei 50 de ani de existenţă artistică, fără întreruperi, numele său a reprezentat, de numerose ori, imaginea României în lume, devenind un adevărat “brand de ţară”, ne spun cu mândrie madrigaliştii de astăzi.
Corul Naţional de Cameră Madrigal a fost înfiinţat în 1963, la iniţiativa dirijorului prof. univ. dr Marin Constantin, şi a activat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Generaţiile de corişti-madrigalişti ca şi actuala componenţă prezintă, în general, muzicieni cu studii superioare capabili să facă faţă unor cerinţe interpretative deosebit de performante.
“Repertoriul abordat cuprinde: muzica Renaşterii europene – de unde şi numele de Madrigal – bijuterii ale muzicii clasice româneşti, tradiţionalele colinde, documente bizantine, compoziţii româneşti contemporane, muzică universală din diverse perioade de creaţie şi lucrări vocal-instrumentale camerale. Madrigalul se prezintă în concerte «a cappella» şi este unic prin sonoritatea specifică – non vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă, costumele de epocă medievală vest-europeană. În cele cinci decenii de viaţă artistică a susţinut peste 4.100 de concerte în ţară şi în Europa, SUA, Japonia, Turcia, Coreea etc., cucerind elogiile criticii muzicale internaţionale, numeroase premii şi distincţii. Acestea au culminat cu titlul de Ambasador UNESCO al Bunăvoinţei acordat dirijorului Marin Constantin la Paris, în 1992, şi Marele Ordin în Grad de Comandor acordat de preşedintele României în 2003.”
Îndelungata şi prestigioasa activitate a Madrigalului se regăseşte în cele 46 de LP-uri şi CD-uri, în cele 24 de filme de scurt metraj şi filme de televiziune, realizate între anii 1967 şi 2010. În domeniul vocal-simfonic cameral, Madrigalul a colaborat cu dirijori şi orchestre prestigioase româneşti şi internaţionale.
Numeroşi compozitori au scris pentru formaţia lui Marin Constantin, şi patru cărţi i-au fost dedicate.
Din anul 2011, după ce maestrul Marin Constantin a plecat dintre noi, la 1 ianuarie, Corul Naţional de Cameră Madrigal este dirijat de Voicu Popescu, personalitate marcantă a vieţii corale româneşti şi internaţionale, discipol şi continuator al conceptului dirijoral creat de Marin Constantin.
“Maestrul Marin Constantin şi, implicit, muzicienii educaţi sub gestul său au devenit stindardul luptei pentru fericirea celor care trăiesc în preajma lor. Artist al României şi lumii întregi, Marin Constantin a fost un cavaler al artei, a cărui faimă internaţională reprezenta felul în care a apărat viaţa cu armele Frumosului şi Binelui, îndeplinindu-şi astfel o misiune de har nobil şi mistic, în dimensiunile unicităţii.” Grigore Constantinescu.