x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţia, al 28-lea stat UE? Pagubele cauzate de corupţie sunt comparabile cu PIB-ul României, la nivelul Uniunii

Corupţia, al 28-lea stat UE? Pagubele cauzate de corupţie sunt comparabile cu PIB-ul României, la nivelul Uniunii

15 Feb 2012   •   14:01
Corupţia, al 28-lea stat UE? Pagubele cauzate de corupţie sunt comparabile cu PIB-ul României, la nivelul Uniunii

Coruptia costa UE peste 120 de miliarde de euro pe an, suma comparabila cu PIB-ul Romaniei, ceea ce inseamna ca putem spune ca al 28-lea stat membru al Uniunii s-ar numi "Coruptia", se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene transmis catre caleaeuropeana.ro.

Potrivit comunicatului, "Coruptia ramane o problema majora in tarile Uniunii Europene, ba chiar se pare ca a crescut in ultimii trei ani, conform sondajului Eurobarometru dat astazi publicitatii de Comisie.

Din datele obtinute reiese ca aproape trei sferturi dintre europeni continua sa considere coruptia drept o problema grava si sunt de parere ca ea este prezenta la toate nivelurile de guvernare.

Opt procente dintre respondenti afirma ca li s-a cerut sau sugerat sa dea mita in ultimul an.

"Observam cu dezamagire ca rezultatele concrete in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei in Uniunea Europeana raman nesatisfacatoare. De cate ori nu am spus ca a venit timpul sa actionam? Cetatenii europeni se asteapta la masuri decisive din partea guvernelor nationale. Ar cam fi timpul ca acestea sa fie adoptate', a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.

Prezenta sub forme si in domenii care difera de la un stat membru la altul, coruptia afecteaza intreaga UE, printre efecte numarandu-se reducerea investitiilor, blocarea functionarii corecte a pietei interne si impactul negativ asupra finantelor publice. Se estimeaza ca fenomenul coruptiei costa economia UE aproximativ 120 de miliarde de euro pe an.

"Coruptia este o boala care distruge o tara din interior, subminand increderea in institutiile democratice, erodand responsabilitatea conducerii politice si facand jocul gruparilor de criminalitate organizata. Coruptia nu poate fi combatuta cu succes decat daca exista vointa si angajament la toate nivelurile de guvernare si de decizie', a declarat Cecilia Malmström.

Citeste restul articolului pe caleaeuropeana.ro.

×
Subiecte în articol: coruptie ue pib romania caleaeuropeana