x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Corupţie - Romănia şi Ghana, acelaşi loc

Corupţie - Romănia şi Ghana, acelaşi loc

de Miruna Pasa Petru    |    27 Sep 2007   •   00:00

Romănia se află incă pe ultimul loc din Europa la capitolul corupţie, se arată in raportul prezentat ieri de organizaţia nonguvernamentală Transparency International (TI).

Studiul realizat in 180 de state ale lumii arată de asemenea că ţara noastră ocupă locul 69 in clasamentul statelor analizate, la egalitate cu statul african Ghana. Punctajul obţinut de Romănia pentru anul 2007 este de 3,7, pe o scară de la zero la zece, unde zero indică un nivel inalt al corupţiei percepute, iar zece nivelul minim al acesteia.


CONCLUZII. TI a criticat scandalurile legate de "o aparentă implicare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) in lupta politică" şi a susţinut că asemenea aspecte pot duce la o pierdere importantă a credibilităţii.

Potrivit concluziilor, Romănia "şi-a indeplinit doar formal angajamentele luate pentru integrarea in UE", iar cercetarea de către DNA a unor cazuri de mare corupţie nu reprezintă o garanţie că acestea vor fi confirmate de condamnări.

ONG-ul a mai remarcat că, in continuare, conducerea Parchetului General poate fi numită sau revocată de Executiv şi a reproşat "modul neunitar" in care Consiliul Superior al Magistraturii işi desfăşoară activitatea. Â

Raportul a sesizat totuşi că rezultatul din acest an este cel mai bun realizat de ţara noastră incepănd cu anul 1997. Se observă, de asemenea, şi faptul că din anul 2002, cănd, potrivit TI, ne-am aflat la cel mai jos nivel (sub 3), Romănia a crescut constant pănă acum, deşi nu suficient de rapid pentru a depăşi Bulgaria sau Turcia.

Pe primul loc din clasamentul celor 180 de ţări se află Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, care cu 9,4 puncte aproape au atins perfecţiunea in privinţa gradului de percepţie a corupţiei. Pe ultimele locuri in topul corupţiei se află Birmania şi Somalia, cu căte 1,4 puncte.

×
Subiecte în articol: observator