Înalta Curte de Casaţie a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Florin Costiniu, Marius Locic şi Costel Căşuneanu.
Conform unui comunicat de presă al DNA, procurorii efectuează cercetări penale faţă de cei trei pentru următoarele infracţiuni:
COSTINIU FLORIN, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Î.C.C.J), fost preşedinte al Secţiei civile şi de proprietate intelectuală din cadrul Î.C.C.J., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă;
CĂŞUNEANU COSTEL, asociat la SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată;
LOCIC MARIUS, administrator al S.C. Locic Imobiliare S.R.L, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie, toate în formă continuată.
În perioada iulie - septembrie 2009, inculpatul Cătălin Voicu (în prezent cercetat în stare de arest preventiv în aceeaşi cauză), prevalându-se de calitatea sa de senator, a pretins şi primit de la inculpatul Costel Căşuneanu - asociat la SC PA&CO Internaţional SRL, suma de 200.000 euro promiţându-i că în schimbul banilor va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO Internaţional SRL şi C.N.A.D.N.R. şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale menţionate.
Ca urmare a înţelegerii descrise, inculpatul Cătălin Voicu l-a contactat pe inculpatul Florin Costiniu - preşedinte al Secţiei Civile şi de Proprietate Intelectuală din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi i-a cerut ca, în schimbul unor foloase materiale, să-l sprijine în efectuarea intervenţiilor pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului menţionat, în sensul adoptării unei soluţii favorabile SC PA&CO Internaţional SRL Bacău. Judecătorul Florin Costiniu a cunoscut faptul că, atât el cât şi senatorul Voicu Cătălin acţionează la solicitarea omului de afaceri Căşuneanu Costel, în interesul obţinerii unei soluţii favorabile firmei SC PA&CO Internaţional SRL Bacău, parte în dosarul aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi împrejurarea că vor fi recompensaţi de acesta din urmă cu importante sume de bani.
De asemenea, în luna august 2009, Costel Căşuneanu i-a dat senatorului Cătălin Voicu, la cererea acestuia, încă 2,5 miliarde ROL (echivalentul a 60.000 euro) în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea dosarului menţionat , in vederea obţinerii unei soluţii favorabile.
În luna august 2009, inculpatul Cătălin Voicu a pretins şi primit de la inculpatul Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, suma de 119.000 RON în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva lui Marius Locic, ci să propună o soluţie de neurmărire penală într-un dosar în care acesta din urmă era cercetat pentru infracţiunea de înşelăciune. Pentru a disimula faptele de corupţie, cei doi inculpaţi au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale.
Judecătorul Costiniu a recunoscut doar greşeala etică
Magistratul Înaltei Curţi de Casaţie prins pe picior greşit în cazul Voicu, Florin Costiniu, a recunoscut în faţa anchetatorilor că a greşit doar din punct de vedere etic, că a făcut ce a făcut "nu pentru bani" şi că îşi face reproşuri, din punct de vedere moral.
Recunoaşterea comportamentului greşit a avut loc la data de 17 decembrie 2009, când Costiniu a dat o declaraţie anchetatorilor DNA. Potrivit Mediafax, Costiniu a recunoscut că a acceptat să analizeze dosarul lui Căşuneanu aflat pe rolul instanţei supreme la rugămintea senatorului Voicu, cu care are "o relaţie de prietenie de mai bine de 20 de ani". Magistratul a relatat că senatorul i-a povestit despre dosarul "prietenului său foarte bun" Costel Căşuneanu - pe care vrea să-l ajute "nu din vreun interes material". Costiniu a spus că a fost rugat să se uite pe o sentinţă şi pe motivele de recurs. "Am să mă uit pe hârtiile acestea şi o să vă dau o părere" şi-a amintit Costiniu că i-ar fi replicat senatorului. "Rememorând acum acest fapt, îl consider cu toată sinceritatea o greşeală de natură deontologică, etică, pe care o regret profund", a scris Costiniu în declaraţia dată la DNA, citat de Mediafax. Costiniu şi-a reproşat şi faptul că a acceptat să discute cu Căşuneanu şi să-l încurajeze "în sensul că, probabil, va avea câştig de cauză", ori "să aibă încredere în justiţie că o să se facă dreptate". Costiniu a precizat însă că niciodată nu i-a creat afaceristului impresia că intervine în favoarea lui. Totodată judecătorul a subliniat că niciodată nu s-a pus problema, nici măcar teoretic, ca el sau altcineva, să beneficieze de vreun folos material, în sensul legii, de vreun avantaj, facilitate sau orice alt folos de orice natură. Nici de la Voicu, nici de la Căşuneanu, nici de la oricine altcineva, a specificat magistratul.
"O PROSTIE" DIN "PRIETENIE"
Potrivit sursei citate, judecătorul a recunoscut că:
1) a citit sentinţa dată de Curtea de Apel în dosarul cu care firma lui Căşuneanu a ajuns, în recurs, la instanţa supremă;
2)a citit motivele de recurs redactate de avocaţii companiei afaceristului
3) s-a interesat la grefa Secţiei de Contencios Administrativ la care se afla dosarul, consultând condica şi aflând termenele. Informaţii pe care dorea să le ştie pentru momentele în care s-ar fi întâlnit cu Voicu, iar acesta l-ar fi întrebat despre stadiul procesului.
Toate care le-a făcut şi le-a reproşat, spunându-le procurorilor DNA că a făcut "o prostie" atunci când a cedat rugăminţilor prietenului său de care nu se dezice.
O nouă stenogramă în cazul Voicu - Alibiul împrumutului, distrus
În timp ce la instanţa supremă se desfăşoară cu uşile închise şedinţa-maraton pentru luarea unei decizii privind arestarea judecătorului Florin Costiniu şi a celor doi afacerişti, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, noi informaţii şi documente au ajuns în posesia presei.
Astfel dezvăluirea din ordonanţa de reţinere a judecătorului Costiniu, cu privire la o altă stenogramă, despre care face referire Agenţia Mediafax, şubrezeşte varianta "împrumutului" de la Căşuneanu pentru "fin", lansată de senatorul Cătălin Voicu în apărarea formulată pentru a contracara acuzaţia de trafic de influenţă.
Noile informaţii arată că "finul" Radu Dan Floarea, pentru care senatorul Voicu "s-a împrumutat" de 200.000 de euro de la Costel Căşuneanu, şi-ar fi plătit toate datoriile avute la parlamentar. În plus, Radu Dan Floarea spune că nici măcar nu este finul lui Cătălin Voicu.
"FINUL" I-A DAT BANII ÎNAPOI "NAŞULUI" CU MARTORI
Convorbirea telefonică a avut loc între Radu Dan Floarea, presupusul fin al lui Voicu, şi o anume Laura Drăgotescu, asociat unic al unei firme din Târgu Jiu. Conform Mediafax, Laura Drăgotescu l-a sunat pe Dan Floarea în data de 29 martie a.c., după prânz, pentru a-l anunţa că a văzut în presă o convorbire între el şi Voicu despre care procurorii afirmă că ar fi o tentativă a senatorului de a preconstitui probe în apărarea sa în legătură cu o sumă de bani luată de la omul de afaceri Costel Căşuneanu. Femeia i-a spus şi tot ceea ce a văzut la televizor, declaraţiile publice ale lui Cătălin Voicu. De la celalalt capăt al firului, Dan Floarea i-a replicat: "Eu ce-am avut de dat i-am dat banii înapoi (lui Voicu, n.r.), băi frate, ce mă bagă pe mine? Doamne iartă-mă! Eu ce-am avut datorie eu i-am dat-o! (...) Poa' să mă cheme oricine oriunde, eu recunosc într-adevăr când mi-a dat bani da' eu i-am dat banii înapoi şi cu aia gata. Eu nu intru în ... de genul acesta în care văd că e băgat (Voicu, n.r.)".
TELEFON PENTRU PREFABRICAREA APĂRĂRII
Potrivit sursei citate, Dan Floarea a negat că este finul lui Cătălin Voicu şi, mai mult, a afirmat: "Datoria mea eu nu ştiu de unde a luat-o şi eu i-am dat-o înapoi. Şi am destui martori că am dat-o înapoi". Dan Floarea i-a mai spus femeii că n-a primit niciodată asemenea sumă nici de la Cătălin Voicu, nici de la omul de afaceri, şi a afirmat că parlamentarul încearcă să-i pună în cârcă chestia asta, prin discuţia telefonică pe care au purtat-o la vreo două săptămâni după ce Voicu fusese săltat de DNA. Discuţia la care se referă, este cea din 22 decembrie 2009 când, conform transcrierilor unor convorbiri telefonice anexate referatului prin care procuroruii DNA au cerut de la Senat aviz pentru arestarea lui Cătălin Voicu, parlamentarul l-a sunat pe "domnu' fin" (N.R. - Radu Dan Floarea) şi i-a spus, explicit, că aşteaptă să-i returneze un împrumut pe care i l-a dat, bani pe care i-a luat, la rândul său, de la "domnul Căşuneanu". În acea convorbire telefonică nu a fost menţionată suma exactă pe care senatorul o aştepta de la "domnu' fin". "Domnu' fin" a spus adevărul la DNA, aşa cum o avertizare pe Laura Drăgotescu.