Partea română şi cea sârbă au încheiat un protocol, iar nivelul apei de la Porţile de Fier ar putea ajunge la cotele iniţiale în 7-10 zile, a declarat, joi, Remus Borza, administratorul special al Hidroelectrica.
"Ieri am convenit în cadrul comisiei mixte suspendarea în continuare a obligaţiilor de livrare de energie de către partea română părţii sârbe. Prin acest acord, părţile s-au angajat să nu mai uzineze în afara regulamentului comun de exploatare, iar toate programele zilnice de exploatare şi de împărţire a potenţialului hidroenergetic vor fi convenite de către cele două servicii dispecer. Consecinţa acestei hotărâri înseamnă ridicarea cotei progresiv pe o perioadă de 7 -10 zile spre cotele iniţiale", a spus Borza.
Acesta a precizat că primele măsuri au fost luate începând din noaptea trecută pentru revenirea la cota iniţială.
"Au fost (probleme n.r.) şi s-au remediat ieri când s-a încheiat un protocol între noi şi partea sârbă în cadrul comisiei mixte româno-sârbe. Este cel mai mare la de acumulare din România, cu 2,5 miliarde de metri cubi, deci e o situaţie bună. Restul sunt poveşti, că nu pot proprietarii de pensiuni să stea de pe poton cu picioruşele lor nobile direct în apa Dunării, sigur aceasta este o altă chestiune pe care pot să o înţeleg în oarecare măsură. Lacul va reveni la cotă. Deja de azi noapte, de la ora 12, ambele părţi, şi partea sârbă, care de altminteri a generat toate aceste neînţelegeri pe zona de uzinare şi de împărţire a potenţialului hidroenergetic, deci începând cu ora 12 de aseară (joi - n.r.), ambele părţi au luat măsuri operative de revenire a cotei într-o primă etapă la 68 (metri adâncime - n.r.) şi ulterior la 69,5 în maximum 10 zile", a mai spus Borza.
La începutul acestei săptămâni, directorul Parcului Natural Porţile de Fier, Marian Jiplea, a declarat, pentru AGERPRES, că încălcarea convenţiilor dintre România şi Serbia referitoare la exploatarea apei Dunării a condus la afectarea florei şi faunei din sectorul fluvial situat în perimetrul Parcului Natural Porţile de Fier.
Potrivit lui Jiplea, atât energeticienii români, cât şi sârbi s-au abătut de la protocolul semnat şi de la graficul comun de uzinare a apei la hidrocentrale Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II de pe Dunăre, fapt care "a generat nejustificat scăderea nivelelor lacurilor de acumulare cu aproximativ patru metri şi, astfel, a determinat moartea a sute de kilograme de peşte".
În replică, ministrul Energiei, Andrei Gerea, a anunţat miercuri că experţii români şi cei sârbi caută soluţii pentru asigurarea producţiei de energie electrică la Porţile de Fier, astfel încât să nu existe excese care ar determina scăderea accentuată a nivelului apelor Dunării şi care ar putea duce la probleme de mediu şi de navigaţie.
Acesta a precizat că s-a întâlnit miercuri cu omologul său din Serbia pentru a discuta aceste probleme, subliniind că nu există niciun conflict între România şi Serbia privind situaţia de la Porţile de Fier.