x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la 3 ani după infecție

COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la 3 ani după infecție

de Redacția Jurnalul    |    10 Oct 2024   •   21:45
COVID-19 poate dubla riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la 3 ani după infecție
Sursa foto: Suze777/Getty Images/iStockphoto

Persoanele care au avut COVID-19 pot fi expuse unui risc semnificativ mai mare de probleme cardiace grave pentru o perioadă îndelungată după infectare, sugerează un nou studiu.

Cercetarea a analizat datele medicale a peste un sfert de milion de persoane din baza de date UK Biobank.

Conform principalelor concluzii, persoanele care au avut COVID-19 în 2020 prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi un eveniment cardiac major (atac de cord, accident vascular cerebral sau deces) în următorii trei ani, comparativ cu cei care nu au fost infectați, notează CNN.

Pentru pacienții spitalizați cu COVID-19, riscul este de peste trei ori mai mare.

Riscul crescut pare să persiste fără semne de atenuare pe parcursul celor trei ani studiați.

Dr. Stanley Hazen, autorul principal al studiului și șeful departamentului de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Cleveland Clinic, a declarat: „Nu există niciun semn de atenuare a acestui risc. Aceasta este de fapt una dintre cele mai surprinzătoare constatări".

Potrivit studiului, COVID-19 pare să fie un factor de risc la fel de puternic pentru viitoarele probleme cardiace ca diabetul sau boala arterială periferică, în cazul pacienților spitalizați. Persoanele cu grupa de sânge O par să aibă un risc ușor mai scăzut de complicații cardiace post-COVID, comparativ cu grupele A, B sau AB.

Pacienții care au luat aspirină în doze mici nu au prezentat o creștere a riscului de probleme cardiace ulterioare.

Dr. Hooman Allayee, coautor al studiului și profesor la Universitatea din California de Sud, sugerează că infecția ar putea destabiliza plăcile din pereții arterelor, făcându-le mai predispuse la rupere și formare de cheaguri.

Cercetătorii subliniază importanța monitorizării atente a sănătății cardiovasculare pentru toți cei care au avut COVID-19, în special pentru cei care au fost la spital.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: covid 19 atac de cord risc