PF Daniel va oferi clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală, sâmbătă la miezul nopţii, la slujba de Înviere, Lumină adusă cu un avion special de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.
Pentru acest eveniment, o delegaţie a Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Varsanufie Prahoveanul va pleca la Ierusalim unde va participa, sâmbătă la prânz, la ceremonia Învierii. După aceea, va lua lumină de la Sfântul Mormânt şi va pleca spre ţară. Lumina va fi trasportată în două felinare speciale comandate la Ierusalim. Aceste felinare au o combustie specială şi sunt acceptate de către companiile aeriene, a mai spus Stoica precizând că este pentru prima dată când Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în Capitală.
Potrivit părintelui Stoica, evenimentul are o semnificaţie deosebită şi pentru că anul acesta se împlinesc 650 de ani de la recunoaşterea oficială a Mitropoliei Ţării Româneşti şi de la trecerea la Domnul a Sfântului Grigorie Palama, teolog al Luminii harului ceresc ale cărui cinstite moaşte vor fi aduse la Bucureşti pentru a fi venerate între 29 aprilie, orele 20.00 şi 1 mai, orele 13.00, iar apoi se vor afla la Galaţi, între 1-4 mai 2009.
Părintele Stoica a povestit despre sărbătoarea aprinderii Luminii Sfinte la Ierusalim.
Astfel, sâmbătă dimineaţa sunt stinse toate candelele şi la Mormântul Sfânt şi pe Golgota. Mormântul a fost controlat de armată şi apoi sigilat şi păzit bine. În Mormânt se vede doar un pic de lumină dar care vine de afară prin nişte gemuleţe mici. În jurul orei 11.00, armata împarte grupurile de pelerini, fiecare religie având locul ei. La slujbă sunt prezenţi 20 de mitropoliţi şi 400 de preoţi. Fiecare om are în mână câte un smoc de 33 de lumânări, numărul reprezentând vârsta pe care a avut-o Iisus Hristos.
La ora 12.00 vine şi Patriarhul, iar după două ore, după Vecernie, el înconjoară de trei ori Sfântul Mormânt, iar apoi se dezbracă de veşmintele arhiereşti şi rămâne doar cu o pânză albă cu mâneci largi.
Este controlat riguros de către armată ca nu cumva să aibă vreo sursă de foc, fiind prezenţi reprezentanţi ai musulmanilor, catolicilor, iudeilor, copti, armeni şi alţii. Apoi este rupt sigiliul de pe uşa Sfântului Mormânt, iar patriarhul intră înăuntru cu un musulman care îl supraveghează continuu.
Pe Sfântul Mormânt este pusă vată din Vinerea de după Prohod. Pe vată se lasă un fel de rouă, patriarhul se aşează în genunchi şi se roagă lui Dumnezeu să trimită din Cer Lumina.
"Sfânta Lumină este diferită în fiecare an. Ea aprinde vata umezită de pe Mormânt, Patriarhul o ia cu mâinile şi o pune în două cupe, pe care le dă diaconilor să le pună în Altar. Patriarhul aprinde două mănunchiuri cu câte 33 de lumânări apoi iese din Sfântul Mormânt şi dă Lumină celor prezenţi. Dar miracolul nu se produce numai în interiorul mormântului, ci şi în afara sa. Mulţi oameni povestesc cum au văzut venind Lumină sub diverse forme, iar lumânările li s-au aprins instantaneu în mână. Toţi cei care au fost de Paştele Ortodox la Sfântul Mormânt povestesc ca focul lumânarii nu arde. Deşi sunt 33 de lumânări ele nu ard mâna. Lumina aceasta a Invierii se aprinde numai la Paştele ortodox", a povestit purtătorul de cuvânt.
Mediafax
Citește pe Antena3.ro