x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creditele in euro, din strainatate

Creditele in euro, din strainatate

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2005   •   00:00

Creditele in valuta nu vor fi restrictionate, ci doar mai scumpe. Bancile vor acorda credite in valuta direct din strainatate, a anuntat presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares. Aceasta este una din solutiile pe care institutiile financiare au gasit-o pentru a acoli normele BNR privind acordarea creditelor in valuta. Conform noilor reglementari care ar urma sa intre in vigoare la 26 septembrie, doar doua banci, CEC si BCR, mai pot sa acorde imprumuturi in valuta.

Rares a explicat ca exista doua variante prin care bancile pot face acest lucru. Subsidiarele locale ale bancilor straine isi pot transfera o parte din portofoliul de credite catre institutiile-mama din strainatate, astfel ca vor iesi de sub incidenta normelor BNR. De asemenea, bancile subsidiare ar putea acorda credite in alte tari in care isi desfasoara activitatea grupul din care fac parte, in conditiile in care normele de creditare sunt mai flexibile.

COSTURI. "Aceasta masura va creste insa costul creditului si va reduce marjele de profit ale bancilor", a explicat bancherul. "Este vorba despre transferul dosarelor, de costul avizelor si ale reglementarilor cerute suplimentar", a mai spus Rares. (Daniela Ivan)

×
Subiecte în articol: observator