x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creşterea cazurilor de gripă aviară la om este îngrijorătoare. Experţii se tem de tulpini noi

Creşterea cazurilor de gripă aviară la om este îngrijorătoare. Experţii se tem de tulpini noi

26 Oct 2021   •   12:00
Creşterea cazurilor de gripă aviară la om este îngrijorătoare. Experţii se tem de tulpini noi

Creşterea numărului de persoane infectate cu gripă aviară în China în acest an stârneşte îngrijorare în rândul experţilor, care spun că o tulpină care circula anterior pare să se fi schimbat şi ar putea fi mai contagioasă pentru oameni.

Deşi cifrele sunt mult mai mici decât sutele de persoane infectate cu H7N9 în 2017, infecţiile sunt grave, lăsând mulţi bolnavi în stare critică şi cel puţin şase morţi.

„Creşterea numărului de cazuri la om în China în acest an este îngrijorătoare. Este un virus care provoacă o mortalitate ridicată", a declarat Thijs Kuiken, profesor de patologie comparată la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam.

Majoritatea cazurilor au intrat în contact cu păsări de curte şi nu există cazuri confirmate de transmitere de la om la om, a precizat OMS, care a evidenţiat creşterea numărului de cazuri într-un comunicat din 4 octombrie. Aceasta a precizat că este nevoie „urgentă" de investigaţii suplimentare pentru a înţelege riscul şi creşterea răspândirii la oameni, potrivit Reuters.

„S-ar putea ca această variantă să fie puţin mai infecţioasă (pentru oameni)... sau ar putea fi mai mult din acest virus la păsările de curte în acest moment şi de aceea mai mulţi oameni sunt infectaţi", a spus Kuiken.

China este cel mai mare producător de păsări de curte din lume şi principalul producător de raţe, care acţionează ca un rezervor pentru virusurile gripale.

Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) nu a putut fi contactat pentru a face comentarii cu privire la creşterea numărului de cazuri de H5N6 la om. Cu toate acestea, un studiu publicat luna trecută pe site-ul său a afirmat că „diversitatea genetică şi distribuţia geografică în creştere a H5N6 reprezintă o ameninţare serioasă pentru industria avicolă şi pentru sănătatea umană".

Viruşii gripei aviare circulă în mod constant la păsările domestice şi sălbatice, dar rareori infectează oamenii. Cu toate acestea, evoluţia viruşilor, care a crescut odată cu creşterea populaţiilor de păsări de curte, reprezintă o preocupare majoră, deoarece s-ar putea transforma într-un virus care se răspândeşte cu uşurinţă între oameni şi ar putea provoca o pandemie.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: gripă aviară