x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creşterea TVA, la un pas de Curtea Constituţională

Creşterea TVA, la un pas de Curtea Constituţională

de Violeta Fotache    |    29 Iun 2010   •   00:00

Asociaţia Magistraţilor din România consideră măsura profund neconstituţională, fiindcă nu a fost adoptată prin lege şi nu prevede termenul de şase luni până la intrarea în vigoare a actului normativ.



Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a cerut, marţi, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională din România (CCR) pentru a verifica dacă OUG 58/2010 care prevede creşterea TVA şi modificări ale Codului Fiscal este constituţională.

În Scrisoarea deschisă adresată Avocatului Poporului, preşedintele AMR, judecătoarea Mona Pivniceru, reaminteşte că orice modificare la Codul Fiscal se face numai prin lege (art. 139, alineatul 1 din Constituţie) promovată de regulă cu şase luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia (art. 4 din Legea 571/2003).
AMR îşi exprimă uimirea cu privire la faptul că "Guvernul continuă să elaboreze şi să aplice direct dispoziţii vădit neconstituţionale", deşi pentru asemenea proceduri, Executivul a fost sancţionat de CCR în repetate rânduri, ultima oară la 25 iunie 2010.

"Deoarece aveţi dreptul de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe, vă rugăm ca în spiritul promovării respectului faţă de Constituţie să sancţionaţi acest derapaj grav de la statul de drept şi să sesizaţi CCR în vederea apărării legalităţii şi a prevalenţei Constituţiei ca suport obligatoriu al legalităţii, nefiind posibil ca Guvernul să-şi atribuie discreţionar competenţe, cu încălcarea Constituţiei României", se arată în comunicatul AMR, remis marţi redacţiei noastre.

Ordonanţa de urgenţă de modificare a Codului Fiscal care extinde baza de impozitare prin introducerea, de la 1 iulie 2010, a mai multor taxe şi impozite, dar şi creşterea TVA de la 19% la 24%, a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Deja şi-au anunţat intenţia de a se adresa Avocatului Poporului cu solicitări similare şi reprezentanţii Camerei de Comerţ a României şi principalele partide politice de opoziţie, PSD şi PNL.

×
Subiecte în articol: observator