x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creşterile fondurilor de pensii private

Creşterile fondurilor de pensii private

de Diana Scarlat    |    10 Ian 2011   •   20:44

Anul trecut, activele nete ale fondurilor de pensii private au crescut cu 80%, la 4,66 miliarde de lei, din care 4,33 miliarde de lei pe Pilonul II. În acest an, fondurile de pensii private obligatorii vor ajunge la active nete de 6,5 miliarde de lei, iar cele facultative la 460 milioane de lei. APAPR mai anunţă că Pilonul II va atinge 5,5 milioane de participanţi, comprativ cu 5,19 milioane la sfârşitul anului trecut.

Creşterea va fi susţinută de integrarea în fondurile de pensii private obligatorii a bugetarilor din structurile militarizate, ca urmare a prevederilor Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

“Circa 150.000-200.000 de noi participanţi ar putea astfel adera la fondurile de pensii. Deocamdată, administratorii fondurilor de pensii nu cunosc detaliile tehnice şi operaţionale prin care Casa Naţionala de Pensii Publice va integra aceşti salariaţi ai statului în sistemul public de pensii, apoi, în funcţie de criteriul de eligibilitate dat de vârstă, şi în sistemul privat de pensii”, se arată într-un comunicat al APAPR.

De asemenea, contribuţia virată în sistem va creşte începând din luna martie, de la 2,5% la 3% din câştigul brut lunar al participanţilor. “Deşi această majorare este necesară şi binevenită, ea lasă în continuare sistemul în urma calendarului iniţial de contribuţii stabilit prin legea de înfiinţare a Pilonului II. În 2009, 2010 şi 2011, contribuţia este deci mai mică cu jumătate de punct procentual decât era programat iniţial, ceea ce înseamna o pierdere cumulată de circa 250-300 de milioane de euro pentru cei peste 5 milioane de participanţi la sistem”, mai arată APAPR în comunicat.

Specialiştii Asociaţiei mai spun că Uniunea Europeană ar putea introduce sancţiuni pentru statele care îşi afectează reformele sistemelor de pensii, aşa cum a procedat guvernul de la Budapesta.

“Primele discuţii oficiale au avut loc deja în cadrul ECOFIN (Consiliul miniştrilor de finanţe din statele Uniunii Europene), la finele anului 2010”, se specifică în acelaşi comunicat.

Pe Pilonul III, extinderea de la 1 ianuarie a deductibilităţii fiscale şi asupra contribuţiilor de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei pentru boli profesionale şi accidente de muncă transformă pensiile facultative, pentru angajatori, beneficiul extra-salarial cu cel mai atractiv regim de deductibilitate fiscală. Reprezentanţii APAPR se aşteaptă ca proiectele de lege privind fondul de garantare şi plata a pensiilor private să fie adoptate în cursul acestui an, în funcţie de evoluţiile din circuitul legislativ. Primele contribuţii la Pilonul III au fost virate în mai 2007, iar un an mai târziu la Pilonul II.

×