x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Creştinii ortodocşi sărbătoresc azi Floriile. Sărbătoarea amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim

Creştinii ortodocşi sărbătoresc azi Floriile. Sărbătoarea amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim

de Alice Petrescu    |    09 Apr 2023   •   09:00
Creştinii ortodocşi sărbătoresc azi Floriile. Sărbătoarea amintește de intrarea lui Iisus în Ierusalim

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vesteşte Paştele, ziua în care Mântuitorul a intrat în Ierusalim. În tradiția populară, această zi semnifică reînvierea naturii prin înflorirea salciei, a pomilor fructiferi și a florilor, în general.

Floriile deschid săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, aşa-numita Săptămână Mare, de după cele 40 de zile de post.

Duminica Floriilor este şi prilej de a-i sărbători pe cei care la botez au primit nume de flori, cum ar fi Florin, Viorel, Viorica, Brânduşa, Lăcrămioara ori Margareta.

Ortodocşii sărbătoresc ziua de Florii ca pe una de bucurie, dar cu înţelegerea faptului că zilele ce urmează, din Săptămâna Mare, sunt unele ale tristeţii.

După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitor cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare.

Creştinii prăznuiesc Intrarea Mântuitorului participând la Sfânta Liturghie, împodobind cu ramuri de salcie sfinţită icoanele, uşile şi ferestrele gospodăriilor lor şi păstrând rânduiala postului. Aceste ramuri sfinţite se păstrează peste an, fiind folosite cu credinţă la tămăduirea diferitelor boli. Oamenii obişnuiesc şi să înfigă aceste ramuri în straturile proaspăt semănate, să le pună în hrana animalelor sau să le aşeze pe morminte. Ramurile verzi simbolizează castitatea, dar şi renaşterea vegetaţiei, amintind totodată de ramurile cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, în această zi.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Tradiția spune că acela care se împărtăşeşte de Florii are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă îşi va pune în gând, atunci când se apropie de preot.

În ziua de Florii datina este să se mănânce pește, fiind dezlegare la pește. Pentru crestini, peștele este un simbol hristic. E bine să se culeaga tot felul de flori de primavara și să se duca la biserică, pentru că aceasta e ziua florilor.

În popor se crede că vremea de Florii anticipează prognoza pentru Ziua de Paște. Interpretarea diferă, însă, de la o regiune la alta.


Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.
 

 

×
Subiecte în articol: florii crestini ortodocsi