x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Crimă pasională, în prag de sărbători

Crimă pasională, în prag de sărbători

de Diana Scarlat    |    29 Apr 2016   •   10:27
Crimă pasională, în prag de sărbători

O crimă oribilă a zguduit ieri Capitala. Într-un magazin situat pe Calea Victoriei din Capitală, o vânzătoare a fost ucisă de fostul iubit, cu şapte lovituri de cuţit. Crima seamănă perfect cu cea comisă tot în centrul Bucureştiului, în 2012, la începutul lunii martie, când un poliţist a împuşcat opt persoane într-un coafor din zona Perla, ucigându-şi fosta soţie şi pe casiera coaforului. Femeia ucisă ieri depusese o plângere la poliţie, pentru hărţuire, la începutul lunii aprilie, însă nu obţinuse un ordin de restricţie, pe cale judecătorească, pe numele fostului iubit.

Specialiştii spun că astfel de fapte de o violenţă extremă sunt frecvent întâlnite mai ales în preajma sărbătorilor, atunci când cei care nu înţeleg decizia partenerei de cuplu de a se despărţi simt nevoia să se răzbune. “Depresiile se amplifică în perioadele acestea, depresivii devin imprevizibili, faptele lor transformându-se de multe ori în violenţe fie asupra propriei persoane, fie asupra persoanei care este considerată sursa depresiei”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog. Anul trecut, în vinerea mare, un preot de la Constanţa a ucis o prostituată minoră, fără a avea vreo explicaţie logică pentru fapta sa, iar în perioada 1-8 martie au avut loc două crime aproape la indigo, două tinere fiind ucise cu multă cruzime, în oraşe diferite, de iubiţi geloşi, cum, de altfel, s-a petrecut şi crima de la Perla, tot în perioada dintre Mărţişor şi Ziua Femeii.

În cazul femeii ucise ieri, poliţiştii au sfătuit-o pe victimă să obţină în instanţă un ordin de restricţie înpotriva fostul iubit, dar ea ar fi refuzat. “I-au oferit şi formular tipizat pe care să-l înainteze instanţei, dar aceasta a refuzat. Era cea mai rapidă soluţie legală de a-l ţine pe el departe, printr-o hotărâre judecătorească. Pentru hărţuire, pedeapsa este de la o lună la trei luni sau amendă, adică nesemnificativă. Poliţiştii au înaintat dosarul la Parchet, atât puteau face. În cazul existenţei unui astfel de ordin de restricţie, simpla apariţie a lui în zona magazinului le îndreptăţea pe cele din magazine să acţioneze butonul de panică, astfel încât firma de pază ar fi putut să intervină, iar poliţia ar fi constatat încălcarea unui ordin judecătoresc”, mai exlică Dan Antonescu. Criminalul fusese dus chiar de către victimă la psihiatru, anul trecut, după o tentativă de suicid a acestuia. Dacă ar fi beneficiat de medicaţie şi consiliere psihologică adecvate, dar şi dacă legislaţia din România ar fi permis Poliţiei intervenţia în forţă în astfel de cazuri, fără a aştepta hotărâri judecătoreşti şi fără a îndeplini o serie lungă de formalităţi, victima ar fi fost astăzi în viaţă.

Victima de ieri era angajată ca vânzătoare într-un magazin care aparține Alinei Petre, fosta noră a ex-șefului SRI, Virgil Măgureanu.

Statisticile Poliţiei arată că în ultimii cinci ani s-au înmulţit cazurile de crime comise la fel ca cea de ieri. La Constanţa, o femeie a fost ucisă la începutul acestui an, cu 22 de lovituri de cuţit, de către un recidivist care făcuse o obsesie pentru ea. Individual a intrat cu forţa în casa femeii, seara, la ora 21.00, şi a ucis-o chiar în faţa tatălui ei şi a celor doi fii adolescenţi ai femeii, care nu au putut face nimic pentru a o salva. Şi acea victimă depusese mai multe plângeri la Poliţie, dar nu obţinuse ordin de restricţie pe cale judecătorească.  

Codul Penal şi Codul de Procedură Penală au fost schimbate recent şi au intrat în vigoare la 1 februarie 2014, dar pedepsele nu s-au înăsprit, ci au devenit mai favorabile infractorilor.

Pentru încălcarea ordinului de restricţie, pedeapsa este între o lună şi un an de închisoare sau amendă, deşi pentru încălcarea altor prevederi legale se dau pedepse cu închisoarea până la doi ani.

×