x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristi Danileţ: "Mie, ca judecător, îmi este greu să stabilesc cât valorează viaţa unui om sau alte organe"

Cristi Danileţ: "Mie, ca judecător, îmi este greu să stabilesc cât valorează viaţa unui om sau alte organe"

11 Oct 2013   •   14:25
Cristi Danileţ: "Mie, ca judecător, îmi este greu să stabilesc cât valorează viaţa unui om sau alte organe"

Judecătorul Cristi Danileț, membru al CSM, a declarat, astăzi, în cadrul unei dezbateri privind medierea în malpraxisul medical, că scopul actului normativ privind malpraxisul este de a atenționa personalul medical că eventuale erori trebuie prevenite. Danileţ a precizat că unui magistrat îi este greu să aprecieze cât costă viața unui om sau cât valorează pierderea unui organ.

"Mie, ca judecător, îmi este greu să stabilesc cât valorează viața unui om sau alte organe. Nu am cum. Noi, ca și magistrați, nu avem standarde, indicatori, puncte de referință concrete, de la atâta până la atâta cer pentru nu știu care organ. Este necesară o altă procedură prin care să se sustragă dinspre judecător spre un alt organism stabilirea acestor tipuri de despăgubiri. Cred că cel mai bine părțile implicate pot să ajungă la o înțelegere și ele pot să aprecieze cuantumul prejudiciului care ar trebui acoperit. Pentru că dacă veți ajunge la judecător întotdeauna hotărârea sa va nemulțumi părțile", a afirmat Cristi Danileț, potrivit Agerpres

În opinia lui Danileţ, scopul acestui proiect de lege este și unul de a atenționa personalul medical că trebuie să prevină producerea unor astfel de situații, recomandând spitalelor să prevadă o politică prin care să introducă o limită de vârstă.

"Medicul o fi bun după vârsta de 70 de ani, dar dacă vine cu o alcoolemie la serviciu sau dacă vine obosit după 24 de ore de operații într-un alt spital atunci riscul de a se produce o eventuală daună este foarte mare. Legea atrage atenția că trebuie să existe o politică de prevenire a producerii despăgubirilor, atunci când se produc să aveți o politică clară de despăgubire. Nu vă puteți sustrage de la despăgubirea victimei, spuneți că a murit pe masa de operație, e culpa noastră, dar nu plătim niciun leu. Nu puteți să faceți lucrul acesta pentru că veți ajunge la judecată, iar la judecată marele pericol este ca o persoană care nu are cunoștințele tehnice necesare să stabilească prin simpla lui apreciere o anumită daună care să ducă și la desființarea unui spital. Din 2006, când s-a modificat Codul penal, poate să fie dat în judecată penală și spitalul și se poate da teoretic o sancțiune, cea mai gravă fiind închiderea spitalului", a explicat Danileț.

Judecătorul a afirmat că legea mai poate fi îmbunătățită. "În privința medierii poate colegii care sunt și juriști mediatori se vor uita că sunt folosite câteva termene inadecvate — ba e tranzacție, ba e negociere, ba e mediere, ba e procedură amiabilă, ori lucrurile acestea ar trebui să fie foarte clare într-un text de lege", a conchis Cristi Danileț.

Proiectul de lege privind malpraxisul se află în dezbatere publică.

×