x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cristian Vlădescu: Argumentele lui Arafat împotriva proiectului Legii sănătăţii sunt "false"

Cristian Vlădescu: Argumentele lui Arafat împotriva proiectului Legii sănătăţii sunt "false"

11 Ian 2012   •   10:00
Cristian Vlădescu: Argumentele lui Arafat împotriva proiectului Legii sănătăţii sunt "false"

Unul dintre initiatorii Legii Sanatatii, consilierul prezidential Cristian Vladescu a declarat, intr-un interviu acordat RFI, ca argumentele lui Raed Arafat impotriva noului proiect sunt "false".

Directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar afirma ca a discutat cu Raed Arafat in urma cu trei luni, in repetate randuri, iar acesta nu a putut sa argumenteze niciuna dintre temerile pe care le are privind noul proiect al Legii sanatatii.

Noutatea adusa de proiectul legii in sistemul de urgenta o reprezinta initiativa de a lasa asistenta medicala nu doar pe seama ambulantei de stat si a SMURD, ci si pe seama unor operatori privati, Raed Arafat spunand ca acest lucru ar distruge sistemul. Vladescu considera ca Arafat nu sustine coerent ideea ca operatorii privati prezenti in noul proiect ar duce la distrugerea sistemului integrat de urgenta.

"Si astazi, in sistemul de care vorbim si care functioneaza exceptional, dupa cum spune domnul Arafat, exista in sistemul integrat 112 ambulante private. Dar as vrea sa spun un lucru foarte clar: nicaieri pe parcursul capitolului referitor la sistemul de urgenta nu apare nici cuvantul 'comercial', nici cuvantul 'privat'. Pur si simplu se spune ca ambulantele care intra in sistem trebuie omologate de Ministerul Sanatatii, iar acesta este singurul paragraf care difera de legea in vigoare. Adica, altfel spus, se deschide posibilitatea tuturor tipurilor de ambulante sa intre in sistem, sa fie la acelasi standard de calitate, pe care il omologheaza ministerul, cel care face acest lucru si astazi si cel care stabileste inclusiv localizarea acestor ambulante", a spus Vladescu.

Consilierul prezidential subliniaza ca s-a asteptat prin legea aceasta, cand s-a discutat inclusiv la nivelul ministerului si al Casei de Asigurari, ca principalii doritori de a intra in acest sistem sa fie nu neaparat privatii, ci sa fie autoritatile locale, care sa cumpere spitalele private, care sa aiba ambulante, pe care sa le introduca in sistem si sa aiba dreptul s-o faca, pentru ca astazi nu au dreptul sa faca acest lucru pentru urgentele de gradul 1 si 2, ca la celelalte, transport si ingrijiri la domiciliu, astazi in sistemul 112 functioneaza ambulante private si merge fara sa se prabuseasca nimic si fara sa se dezintegreze.

"S-ar intampla acelasi lucru, adica sa functioneze si daca creste nivelul de interventie, adica sa se poata duce si la urgente majore. Avantajul insa pentru pacienti e ca sunt mai multe ambulante in sistem, se poate ajunge mai repede, iar avantajul pentru Ministerul Sanatatii e ca nu-i mai greveaza bugetul de stat de aceste sume", a adaugat initiatorul legii, citat de Mediafax.

Cristian Vladescu a precizat ca legea a ajuns in perioada sarbatorilor din cauza lui Arafat, care s-a opus timp de doua luni de zile sa fie pusa in dezbatere. "E nefericit lucrul acesta, dar dezbaterea are loc acum", spune consilierul prezidential.

Vladescu contrazice afirmatiile lui Arafat potrivit carora a refuzat sa participati la dezbaterile la care era prezent si Raed Arafat.

"O informatie falsa! Domnul Arafat s-a ridicat de la dezbateri, spunand ca daca nu se accepta ce doreste dansul, dansului spunandu-i-se ca poate sa scrie legea asa cum o doreste domnia sa, tinand cont de un singur lucru: posibilitatea de a deschide sistemul, astfel incat pacientul sa aiba mai multe optiuni, sa-i creasca accesibilitatea si cu resursele existente sa se poata face aceste lucruri. Domnia sa s-a ridicat, a plecat si a spus ca va trece Urgenta la Ministerul de Interne. Si acesta a fost sfarsitul discutiei", a conchis Cristian Vladescu.

Raed Arafat a declarat, marti, ca a demisionat din functia de subsecretar de stat pentru ca iesind din Ministeul Sanatatii va putea apara mai bine sistemul de urgenta, precizand ca nu poate intra in polemici cu nimeni pe aspecte care necesita discutii tehnice.

Raed Arafat a adaugat ca nu este de acord cu punctul de vedere al Ministerului Sanatatii in ce priveste sistemul de urgenta, pentru ca el crede ca, in forma propusa in proiectul Legii sanatatii, va avea un impact negativ asupra acestui sistem.

×