x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Critici noi de la Consiliul Europei

Critici noi de la Consiliul Europei

03 Apr 2004   •   00:00

Comitetul Anti-Tortura (CPT) din Consiliul Europei a publicat un raport extrem de critic cu privire la felul in care sunt tratati handicapatii institutionalizati din Romania.

Documentul denunta „carentele importante" ale sistemului si „tratamentul inuman si degradant" de care au parte copiii si adolescentii cu handicap din centrele specializate.

Peretii stau sa cada

La Negru Voda, oficialii europeni au remarcat ca peretii cladirii stau sa se prabuseasca si ca in camere domnesc frigul si umezeala. Minorii sunt inghesuiti mai multi in pat, ceea ce le tine de cald mult mai bine decat cuverturicile pe care personalul le arunca peste ei. In raport se mai arata ca cei imobilzati la pat sunt lasati zile intregi sa zaca in propriile excremente.

Giurcani - focar de infectie

Despre centrul de la Giurcani, reprezentantii CPT scriu ca este „un adevarat focar de infectie", cu un numar de pacienti care ii depaseste capacitatea si cu instalatii sanitare sub orice critica. Despre cei internati, vesti la fel de proaste. Tinerii, imbracati in zdrente si mai mult descaltati, prezinta semne de retardare fizica si psihica accentuate, in mare parte, din cauza hranei proaste si insuficiente si a conditiilor deplorabile in care sunt tinuti.

Concluzii dupa 3 ani

Oricat de dure ar fi, concluziile reprezentantilor comitetului sunt urmarea unei vizite facute in Romania in perioada 22-26 octombrie 2001. Atunci, oficialii comitetului au inspectat cateva centre de ingrijire a handicapatilor. Intr-un comunicat de presa difuzat o data cu raportul, CPT precizeaza ca, imediat dupa incheierea vizitei, autoritatile de la Bucuresti au asigurat ca vor lua masuri pentru a transforma institutiile de primire a persoanelor cu handicap in complexe moderne.

Situatia copiilor abandonati va fi evaluata

Un reprezentant al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei se va afla in Romania in perioada 4-7 aprilie, pentru a evalua pasii facuti de Romania spre imbunatatirea situatiei copiilor abandonati si institutionalizati. Un alt raport, dat publicitatii tot ieri, noteaza progresele facute de Romania in privinta imbunatatirii conditiilor de detentie din inchisori si a combaterii relelor tratamente aplicate de politisti prizonierilor.
Irina Cristea

×
Subiecte în articol: observator