x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criza a scăzut chiriile de pe Magheru

Criza a scăzut chiriile de pe Magheru

de Daniela Ivan    |    21 Sep 2010   •   00:00
Criza a scăzut chiriile de pe Magheru

Bulevardul Magheru a coborât şapte poziţii în 2010, pe locul 47, într-un clasament al celor mai scumpe 59 de artere comerciale la nivel mondial, elaborat de firma Cushman & Wakefield pe baza valorii chiriilor.



A devenit astfel printre cele mai ieftine străzi comerciale din Europa Centrală şi de Est, dovedind cât de puternică a fost criza din România în ultimul an. Chiria anuală din această locaţie din Bucureşti era, în iunie 2009, de 777 de euro pe metru pătrat, în scădere cu circa 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De altfel, chiriile pentru spaţiile comerciale amplasate pe cele mai bune artere comerciale din România a înregistrat o scădere în medie cu 15%, din iunie 2009 şi până în iunie 2010.

Şi în celelalte capitale din Europa Centrală şi de Est, mai puţin în Moscova, au fost înregistrate scăderi ale chiriilor. Totuşi, există multe artere care au întrecut Magheru, pentru că scăderile chiriilor au fost mai mici decât în Bucureşti.
Artere comerciale din oraşe aflate în centrul şi estul Europei care s-au plasat înaintea Bulevardului Magheru sunt, în ordine, din Moscova (locul 15), Praga (locul 27), Budapesta (locul 37) şi Varşovia (locul 40), potrivit raportului Main Streets Across The World 2010. De altfel, acest clasament este considerat un barometru mondial al sectorului de retail şi chiar al intensităţii crizei.

Topul la nivel mondial este condus în ordine de 5th Avenue din New York, care s-a menţinut pe poziţia de lider, cu o chirie de 16.257 de euro pe metru pătrat, urmat de Causeway Bay din Hong Kong, cu 14.620 de euro pe metru pătrat, Ginza din Tokyo, cu 7.711 euro pe metru pătrat, şi New Bond Street din Londra, cu 7.345 de euro pe metru pătrat. Pe poziţia a cincea se află Avenue des Champs Elysées din Paris, cu 6.965 de euro pe metru pătrat.

Majoritatea locaţiilor de retail din lume au rezistat în ultimele 12 luni, America Latină şi Asia-Pacific înregistrând cea mai mare creştere a chiriilor, în conformitate cu creşterea economică, conform Cushman & Wakefield. Strada Haddock Lobo din Sao Paulo, Brazilia, a înregistrat creşterea cea mai mare la nivel mondial, chiriile urcând cu 92%.

×
Subiecte în articol: observator