x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criză rezolvată la nevăzători - Înapoi la şcoală

Criză rezolvată la nevăzători - Înapoi la şcoală

de Diana Scarlat    |    23 Sep 2008   •   00:00
Criză rezolvată la nevăzători - Înapoi la şcoală

După mai bine de o săptămână de vacanţă forţată pentru copiii cu deficienţe de vedere, Primăria Sectorului 2 a hotărât ieri să readucă elevii la şcoală. Copiii vor beneficia din nou, începând de astăzi, de cazare, masă, haine şi rechizite.



După mai bine de o săptămână de vacanţă forţată pentru copiii cu deficienţe de vedere, Primăria Sectorului 2 a hotărât ieri să readucă elevii la şcoală. Copiii vor beneficia din nou, începând de astăzi, de cazare, masă, haine şi rechizite.

Elevii cu deficienţe de vedere şi de auz care învaţă la şcolile speciale din Sectorul 2 şi sunt cazaţi la internatul “Neghiniţă” vor primi iar sprijinul primăriei de sector. În total sunt 347 de copii care provin din toată ţara. În afara celor din Bucureşti şi din Ilfov, care nu au nevoie de cazare, ceilalţi au fost trimişi acasă în prima zi de şcoală din cauza unor probleme bugetare. “Judeţele au fost notificate de nenumărate ori în ultimii opt ani cu privire la faptul că trebuie să-şi identifice soluţii la nivel local pentru aceşti copii cu probleme. Li s-a cerut la un moment dat chiar să deconteze cheltuielile, ceea ce nu au făcut. Estimarea cheltuielilor pe anul şcolar 2007-2008 a relevat că Sectorul 2 a cheltuit peste 28 de miliarde, iar de acum nu ne mai putem permite”, explica Isabela Hurjui, directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială a Sectorului 2. Cei care au rămas nu au mai beneficiat de masa de prânz, tot din cauza neînţelegerii pe tema bugetului.

INTERVENŢIA

În prima săptămână de şcoală, profesorii au strâns bani pentru a le asigura micuţilor mâncarea în fiecare zi. Din afara instituţiei, singurul ajutor a venit la sfârşitul săptămânii trecute de la Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, care urma să asigure hrana celor 99 de copii ai Şcolii pentru Deficienţi de Vedere până la rezolvarea situaţiei şi să găsească soluţii pentru readucerea la Internat a celor 73 de elevi trimişi acasă.

Ieri, Fundaţia Dan Voiculescu le-a adus micuţilor o sută de pachete cu mâncare caldă, prima lor masă din acest an şcolar. Acum, problema lor s-a rezolvat după ce presa a intervenit şi a prezentat detaliat cazul micuţilor privaţi de dreptul la educaţie. Cantina se redeschide astăzi, iar cei din ţară se pot întoarce liniştiţi la cursuri.

REVENIREA

“Ne exprimăm regretul că din disputele autorităţilor locale, direcţiile sociale ale Primăriei Sectorului 2 şi cele ale judeţelor, cu privire la plata acestor sarcini, au avut de suferit copiii cu deficienţe şi părinţii lor. Vom discuta, de asemenea, cu conducerile şcolilor despre măsurile ce trebuie luate şi ajutorul pe care Primăria Sectorului 2 poate să-l acorde pentru recuperarea zilelor de învăţământ pierdute. Mulţumim mass-media pentru că a pus în discuţie publică acest subiect şi ne-a făcut să înţelegem mai bine faptul că din disputele dintre autorităţi nu trebuie să fie afectaţi copiii. Pentru reglementarea situaţiei produse de nerespectarea legislaţiei de către direcţiile sociale judeţene, Primăria Sectorului 2 va continua demersurile de soluţionare a acestei probleme, conform legilor în vigoare, fără a afecta în viitor, sub nici o formă, pregătirea copiilor cu deficienţe”, se arată în comunicatul de presă transmis ieri de Primăria Sectorului 2. Directoarea şcolii, spune că va fi greu să se recupereze cele două săptămâni pierdute:

“Ne bucurăm că s-a rezolvat. Vom anunţa părinţii, dar le va fi greu să se mobilizeze. Probabil va mai dura până la sfârşitul săptămânii, până îşi iau biletele de tren”, ne-a declarat Felicia Lucaci.

×
Subiecte în articol: observator