Viitorul guvern va fi obligat să majoreze impozitele şi taxele, dacă va dori să stimuleze economia reală, având în vedere şi cheltuielile deja asumate pentru anul viitor, a declarat, vineri, Lucian Croitoru, consilier pe probleme de politică monetară al guvernatorului BNR.
"Dacă se doresc intervenţii pentru sprijinirea economiei reale şi bugetul este deja la limită, ori reduci anumite cheltuieli şi prioritizezi investiţiile în infrastructură, ori majorezi taxele. Nu cred că într-un an electoral se vor tăia cheltuieli de la bunuri de capital şi salarii în sistemul public", a spus Croitoru la seminarul EU-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor.
Oficialul BNR recunoaşte că este un moment nefericit pentru majorarea taxelor, care ar fi trebuit construite astfel încât să asigure din timp un nivel al veniturilor bugetare de cel puţin 36% din PIB.
"Aşa cum arată lucrurile acum şi aşa cum s-au planificat măsurile de stimulare a economiei, nu au cum să fie făcute dacă nu se majorează taxele. Cu un deficit deja de 3% din PIB, nu te poţi duce mai departe cu cheltuielile dacă n-ai venituri mai mari. Asta va trebui făcut din secunda doi (de viitorul Guvern- n.r)", a precizat Croitoru.
El a punctat că în condiţiile actuale deficitul bugetar din 2008 se va poziţiona în jurul nivelului de 3% din PIB, fiind influenţat negativ şi de impredictibilitatea execuţiei bugetelor locale.
Deşi se declară adeptul unui stat cu implicaţii limitate în economie, Croitoru apreciază că România nu poate lua alt model decât al statelor din UE, cu multe bunuri publice asigurate de Guvern.
"Ar trebui ca Guvernul să aibă un portofoliu de eficienţă, să se ocupe de armată, sănătate şi educaţie, şi să ofere bunurile publice normale într-o economie. Ca acest lucru să se întâmple, ar trebui ca miniştrii să fie foarte competenţi, să caute toţi tehnocraţii din partide şi să nu pună miniştrii pe diverse interese... Aici sunt de acord cu ceea ce spunea Ion Iliescu: capitalism de cumetrie", a mai comentat Croitoru.
El a mai arătat obiectivul României este să conveargă la Uniunea Europeană, iar asta înseamnă că nivelul de trai trebuie să se apropie de media statelor din comunitate.
"Nu se poate întâmpla fără infrastructura necesară în educaţie, sănătate şi transport. Mediul de afaceri se sufocă", a spus Croitoru.
Pe de altă parte, el susţine că un guvern trebuie să se menţină flexibil, arătând, ca exemplu, că 6% din PIB pentru educaţie nu trebuie să fie "ceva bătut în cuie".
Citește pe Antena3.ro