x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSAT, sfatul marii gâlceve naţionale

CSAT, sfatul marii gâlceve naţionale

de Dan Constantin    |    30 Ian 2014   •   19:59
CSAT, sfatul marii gâlceve naţionale
Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Consiliul Superior de Apărare a Ţării se dună duminică la Cotroceni. Băsescu Traian a fost obligat să convoace această şedinţă la presiunea premierului Victor Ponta, care a solicitat public demisia generalului Marcel Opriş, şeful Serviciului de Transmisiuni Speciale. STS a fost la baza eşecului operaţiunii de salvare a victimelor accidentului aviatic din 20 ianuarie, furnizând informaţii eronate de pozţionare a locului de la care s-au emis apeluri în reţeaua telefonică de urgenţă 112. STS, ca responsabil pentru localizarea apelurilor, a pus salvatorii pe piste eronate, întârziind cu câteva ore intervenţia la locul accidentului. STS nu este în subordinea Guvernului, aşa încât demiterea cerută de premier o poate face doar CSAT.

Lucrurile devin complicate în situaţia de permanentă confruntare dintre preşedinte şi Guvern. Pactul de coabitare nu reuşeşte să domolească derapajele verbale pornite de la Cotroceni, care nu rămân fără replică din Palatul Victoria. Generalul Opriş, în funcţie de foarte mulţi ani, a avut o poziţie mereu obedientă faţă de Traian Băsescu. În perioada de suspendare din vara anului 2012, STS a instalat în condiţii nelegale legături telefonice securizate la sediul celui care avea prerogativele prezidenţiale suspendate.
Şi atunci USL a propus demiterea lui Opriş, fără succes, CSAT fiind blocat de oamenii lui Băsescu. Gâlceava continuă de la vârful politicii a transformat CSAT într-o instituţie puţin credibilă, răspunderea principală pentru această situaţie puţin obişnuită într-o ţară din Alianţa NATO revenindu-i lui Băsescu Traian.

Şedinţa de duminică, ora 16:00, are loc în condiţiile unei tensiuni maxime între Băsescu şi Ponta. Într-o declaraţie de presă intempestivă, joi, “cucul” a spus despre premierul României că ar fi un simbol al corupţiei dacă nu modifică în regim de urgenţă prevederi ale Codului Penal care nu ar conveni “partidei Macovei”.
Cuvântarea lui Băsescu a avut şi rolul de a “încălzi” atmosfera pentru reuniunea CSAT. Se anunţă o şedinţă extrem de tensionată, mai ales dacă Ponta nu modifică, în sensul
dorit de Băsescu-Macovei, Codul Penal, care intră în aplicare sâmbătă, 1 februarie. Codul Penal ar mai “tăia” din “urechile” procurorilor care îşi bazează cele mai grele dosare doar pe interceptări, aşa încât, prin extensie, şi STS ar putea fi “lezat”.

Intrăm astfel în “ordinea de zi” a şedinţei CSAT, cerută de Victor Ponta şi nedorită de Băsescu Traian.
Comunicatul de presă emis de administraţia prezidenţială în 28 ianuarie precizează:
“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) duminică, 2 februarie a.c., ora 16:00, ca urmare a solicitării a cinci membri ai CSAT primită în data de 24 ianuarie a.c. de convocare a Consiliului.
Ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea:
– Raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsablităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului Româ
niei.
– Raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronav a BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”.

Evident că Băsescu va încerca din răsputeri să-l salveze pe generalul Opriş. Nu că ar fi o pierdere ireparabilă pentru siguranţa naţională schimbarea şefului STS; Băsescu s-a “lepădat” de prieteni mult mai apropiaţi şi mult mai utili la Cotroceni decât generalul în cauză. Opriş s-a remarcat în “luptele” de la alegeri şi de la referendum când a asigurat victoria lui Băsescu Traian. Or el are informaţiile exacte despre rezultatele controversate şi puse sub semnul suspiciunii. Atâta timp cât este ţinut cu lesa strânsă de Băsescu, nu intră vreun “curios” în hăţişurile instituţiei supersecretizate.

În “preambulul” şedinţei de duminică, şeful STS de la Cluj, colonelul Ioan Rus, a spus cu umor tragic că STS a aflat poziţionarea exactă a epavei avionului din Apuseni la ora 21:00 în ziua de 20 ianuarie. Şi nu din surse proprii ale instituţiei, ci de la ROMATSA, deoarece STS “nu localizează avioane, nu localizează telefoane, nu localizează oameni”.
Nelocalizând nimic, atunci care ar fi rostul cererii de demitere? ? iată direcţia spre care ar dori Traian Băsescu să îndrepte analiza şi concluziile raportului prezentat de Marcel Opriş în CSAT.
Demiterea şefului STS este greu de anticipat în condiţiile în care deciziile în CSAT se iau în unanimitate. Astfel încât votul unei asemenea propuneri are deja rezultat cunoscut. În CSAT, “aripa Ponta” este formată din Mircea Duşa, Gabriel Oprea, Titus Corlăţean, Andrei Gerea, Robert Cazanciuc, Daniel Chiţoiu. Se scontează deci pe şapte voturi pentru demiterea generalului Opriş.

El nu-şi va pierde însă funcţia, inclusiv pe cea de consilier al preşedintelui, pentru că cel puţin unul din ceilalţi membri ai CSAT ar vota “contra”: Traian Băsescu, Ştefan Dănilă (şeful Statului Major General), Iulian Fota, Ion Oprişor (secretarul CSAT); şefii serviciilor – George Maior (SRI) şi Teodor Meleşcanu (SIE) îl vor “crucifica” pe colegul de la STS? Aşa încât, pe lângă o nouă ceartă sub firma “securităţii naţionale”, şedinţa CSAT nu-l va transforma pe generalul Opriş în rezervistul Marcelică.


×