x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM a respins plângerea formulată de judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan, privind percheziţionarea locuinţei

CSM a respins plângerea formulată de judecătorul CEDO Corneliu Bîrsan, privind percheziţionarea locuinţei

de Agerpres    |    18 Oct 2011   •   09:27

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins, marti, plangerea prealabila formulata de reprezentantul Romaniei la CEDO, judecatorul Corneliu Birsan prin care solicita anularea avizului de perchezitie la domiciliul sau si al sotiei sale, Gabriela Birsan, pusa sub acuzare de procurorii DNA pentru trafic de influenta.

Separat, Gabriela Birsan, presedintele Sectiei Contencios Administrativ a ICCJ, a inaintat o cerere similara Plenului CSM de revocare a hotararii prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliul sau, invocand imunitatea sotului sau, cerere ce urmeaza sa fie discutata, marti, in plenul CSM.
Corneliu Birsan declara, intr-o scrisoare transmisa Consiliului, ca, daca CSM nu ii va da dreptate, isi rezerva dreptul sa introduca o actiune in instanta, atat impotriva CSM, 'cat si impotriva persoanelor vinovate', carora le va solicita despagubiri, fiind posibil sa faca si plangere penala.
Reprezentantul Romaniei la CEDO solicita 'revocarea in tot, ca ilegala, cu efect retroactiv, a hotararii din 6.10.2011 a Sectiei pentru judecatori, prin care s-a incuviintat perchezitia domiciliului judecatoarei Gabriela Victoria Birsan'.
Corneliu Birsan sustine ca perchezitia facuta la domiciliul sau (care este si al sotiei) este ilegala, deoarece el are imunitate diplomatica, inclusiv in ceea ce priveste inviolabilitatea domiciliului personal, iar o astfel de masura poate fi dispusa numai dupa ridicarea imunitatii de catre Adunarea Plenara a CEDO.
Judecatorul invoca articolul 1 din Protocolul Aditional numarul 6 al Acordului general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, ratificat de Romania prin Legea 6/1999, care stipuleaza ca judecatorii CEDO, dar si sotii si sotiile lor, se bucura de privilegiile si inunitatile acordate trimisilor diplomatici.
In consecinta, el considera ca decizia Sectiei pentru judecatori a Consiliului, prin care s-a avizat perchezitia la domiciliul sotiei sale, este nelegala si lovita de nulitate absoluta, deoarece incalca grav imunitatea unui judecator al CEDO.
Plangerea lui Corneliu Birsan a fost inregistrata la CSM pe 10 octombrie si urmeaza sa fie discutata pe 18 octombrie de Sectia pentru judecatori a Consiliului.
Si Gabriela Birsan a inaintat Plenului CSM o cerere asemanatoare, prin care solicita revocarea hotararii Consiliului, prin care s-a incuviintat perchezitia la domiciliul sau, invocand tot imunitatea sotului sau, judecator CEDO.
Judecatoarele Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu sunt cercetate penal de procurorii DNA, pentru infractiunea de trafic de influenta.
In acelasi dosar, sunt urmariti penal avocata Claudia Gherbovan-Silinescu si omul de afaceri Gabriel Chiriac.
Potrivit anchetatorilor, "in perioada mai 2010 - mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan-Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris - Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal".

×