x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM s-a mutat la Cluj!

CSM s-a mutat la Cluj!

07 Noi 2008   •   00:00
CSM s-a mutat la Cluj!

Consiliul Superior al Magistraturii se află la Cluj. 11 din cei 19 membri ai CSM au dat Bucureştiul pe Cluj, acolo unde astăzi s-a inaugurat oficial sediul Judecătoriei Jibou şi Parchetul de pe lângă această instanţă. Inaugurarea s-a făcut în prezenţa procurorului general al României, Laura Codruţa Kovesi, preşedintelui Consiliului Suprem al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, secretarului de stat din Ministrul Justiţiei, Mihai Sorin Stănescu, a preşedintelui Tribunalului Sălaj, Viorel Pop, şi a altor oficialităţi.



"Ministerul a făcut un efort financiar deosebit pentru finalizarea acestei investiţii, care trebuie acum dublat de un act de calitate în justiţie. În clădire vor fi atât procurori, cât şi judecători, care trebuie să treacă peste micile răutăţi şi să aibă un singur scop: aflarea adevărului", a declarat, la festivitatea de inaugurare, Laura Kovesi. Potrivit Agerpres, Judecătoria din acest oraş a fost înfiinţată încă din 1992, ea urmând însă să fie funcţională abia începând cu luna decembrie a acestui an. Judecătoria Jibou se va afla în circumscripţia Tribunalului Sălaj, alături de Judecătoria Zalău şi cea din Şimleu Silvaniei şi este cea de 17 din cadrul Curţii de Apel Cluj. Competenţa teritorială a instanţei nou create va cuprinde oraşul Jibou şi comunele Băbeni, Bălan, Benesat, Creaca, Cristolţ, Dragu, Gîlgău, Gîrbou, Hida, Ileanda, Leţca, Lozna, Năpradea, Poiana Blenchii, Rus, Şimişna, Someş-Odorhei, Surduc, Zalha. Clădirea este dotată cu reţea voce-date, sistem de securitate şi alarmare în caz de incendiu, antiefracţie, supraveghere video, finisaje în conformitate cu cerinţele Manualului de proiectare a instanţelor judecătoreşti, racordare la utilităţi în mod distinct pe cele două instituţii, dispunând, de asemenea, de un spaţiu pentru asigurarea pazei cu personal specializat. Noul sediu dispune de spaţii suficiente pentru personal, arhivare şi depozitare, inclusiv pentru mutarea arhivei vechi a Tribunalului Sălaj. Accesul din exterior spre interiorul clădirii se realizează separat pentru Judecătorie şi Parchet, existând trei fluxuri de circulaţie specifice: circuitul publicului justiţiabil, circuitul personalului instanţelor şi circuitul arestaţilor.
Înfiinţarea Judecătoriei Jibou va asigura accesul mai facil la justiţie al locuitorilor de pe valea Someşului şi cea a Almaşului, care, în prezent, sunt obligaţi să schimbe două mijloace de transport pentru a ajunge la instanţa din municipiul Zalău.
Ca urmare a punerii în funcţiune a Judecătoriei Jibou, se estimează o descongestionare cu peste 20 la sută a activităţii Judecătoriei Zalău: în primul semestru al acestui an, instanţa din Zalău a înregistrat o încărcătură de peste 800 de cauze pe judecător, dublu faţă de media naţională, conform departamentului de comunicare al Ministerului Justiţiei.

Prezenţa atâtor nume grele din CSM şi din MJ a făcut ca în ultimele două zile, în Palatul de Justiţie din Cluj să se lucreze ca până înainte de 1989, când se anunţa o vizită extrem de importantă de la partid. Potrivit ziarelor locale, holurile sclipesc de curăţenie, geamurile au fost făcute oglindă, gresia a fost lustruită, iar florile şterse şi udate. Nu de alta, dar o vizită atât de importantă nu poate trece ca o zi obişnuită în calendarul justiţiei clujene. (V.A.)

×
Subiecte în articol: romania