In urma cu trei saptamani, Jurnalul National a prezentat un proiect al Primariei Sibiu, care vrea sa sacrifice singurul parc de amploare ramas neatins in zona centrala a orasului de dragul unei parcari. Primarul Klaus Iohannis a declarat la mijlocul saptamanii trecute ca s-au obtinut si avizele de la Ministerul Culturii, asa ca distrugerea spatiului verde e de-acum legala!
Desi a primit avize negative de la toate comisiile de specialitate, inclusiv de la Comisia de Patrimoniu si Urbanism reunita in luna octombrie a.c. la Ministerul Culturii, parcarea proiectata in Parcul Cetatii din Sibiu, capitala europeana 2007, are acum avizele necesare pentru a fi realizata.
|
FACSIMIL. Copie dupa ordinea de zi a sedintei CNMI din 7.11.2006
|
TERTIPURI. Ministerul Culturii, prin aceeasi Comisie de Patrimoniu si Urbanism, a avizat in sedinta din 7 noiembrie proiectul!!! Aceasta in conditiile in care ordinea de zi nu a fost facuta publica in prealabil, ci abia dupa ziua in care a fost luata decizia.
Contactat telefonic, arhitectul Irina Cosmanescu, secretarul Comisiei de Urbanism si Zone Protejate din cadrul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (CNMI), ne-a declarat, vadit incurcata de intrebare: "Nu are nici o treaba ca se afla pe ordinea de zi din 7 noiembrie. Si ce? Asta nu inseamna nimic. Se va discuta in sedinta din 29 noiembrie".
Afirmatiile Irinei Cosmanescu se lovesc cap in cap cu declaratia primarului Klaus Iohannis, care a precizat joi in conferinta de presa ca parcarea din Parcul Cetatii are acum toate avizele necesare, inclusiv de la minister. Primarul Iohannis considera ca aceia care se opun realizarii parcarii in parc sunt
dezinformati de presa si ca nu inteleg ca Sibiul are nevoie de transformari. Asta desi primarul Sibiului cunoaste faptul ca multe dintre santierele orasului au fost si sunt deschise fara avizele si fara respectarea legilor.
|
DOI PE-UN BALANSOAR. Primarul Iohannis (stanga) si ministrul Iorgulescu si-au dat mana pentru un proiect "indraznet" |
INTERES. Contrariati de faptul ca nu au fost informati de includerea, din nou, pe ordinea de zi a parcarii, mai multi reprezentanti din cadrul Serviciului Patrimoniu si Urbanism al Inspectoratului pentru Cultura Sibiu s-au declarat stupefiati de modul de lucru al ministerului. "Eram convinsi ca nu vor tine cont de nimic. Este un interes financiar si asta spune tot. O data ce ordinea de zi este inregistrata, este clar ca proiectul a trecut, deci a fost avizat". In acest caz, cele peste 20 de ONG-uri din Sibiu si din tara, prin reprezentanti desemnati, sustin ca vor declansa actiuni de strada pentru a atrage atentia asupra ilegalitatilor si a necesitatii pastrarii spatiilor verzi. Impotriva distrugerii Parcului Cetatii au semnat pana ieri, la adresa www.petitiontime.net, peste 2.900 de persoane.
|
CAMPANIE
La campania initiata de Jurnalul National poate participa orice persoana afectata de lipsa spatiilor verzi si de defrisarile masive. Cei care detin informatii pe aceasta tema ne pot contacta la urmatoarea adresa de mail: salvatispatiileverzi@jurnalul.ro
|