x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

07 Noi 2008   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex, deşi nu eşti decât în clasa a VI-a, sau poate eşti un "tocilar" invizibil, pe care nu-l observă nimeni în clasă. Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, Sector 1 Bucureşti. Începând de astăzi, consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre.





"Sunt tatăl unui băieţel de 2 ani şi 4 luni. Este la o grădiniţă de stat, unde toţi copiii îşi petrec o mare parte a zilei în faţa televizorului.
Eu încerc să-l feresc acasă de reclame, de ştiri şi chiar de desenele animate violente. Pe cine trebuie să sesizez cu privire la problema mea?"
Cristi, Bucureşti


"La această vârstă, parteneriatul dintre grădiniţă şi părinţi este esenţial pentru formarea şi dezvoltarea armonioasă a personalităţii copilului. Dumneavoastră puteţi solicita doamnelor educatoare şi, eventual, direcţiunii respectarea Planului de Învăţământ, prevăzut în "Curriculum pentru educaţia timpurie a  copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 6/7 ani", elaborat de minister. Acesta prevede derularea unor activităţi zilnice adecvate. Dar este imposibil de găsit o activitate prin care copiii să fie liniştiţi atât de repede, aşa cum se întâmplă atunci când sunt aşezaţi în faţa televizorului. De altfel, acesta este şi motivul pentru care, în unele cazuri, educatorii folosesc televizorul ca sedativ.
Problemele pe care le pot sesiza părinţii la micii telespectatori sunt starea de hiperactivitate, de neatenţie şi chiar de irascibilitate. Sunt esenţiale informarea şi cunoaşterea acestor mijloace de comunicare, pentru a ne putea folosi în mod raţional de ele şi pentru a nu deveni sclavii lor.
Angelica Sima, consilier şcolar la Şcoala nr. 81, Grădiniţa nr. 161 şi Grădiniţa nr. 255 din Bucureşti

×
Subiecte în articol: observator