Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa” a lansat primul program de accesibilizare a textelor din expunerea permanentă a unui muzeu prin utilizarea Quick Respond Code. Astfel, vizitatorii vor accesa mult mai rapid informaţiile asociate pieselor expuse, cu propriul Smartphone.
Începând cu 1 noiembrie 2012, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa” a lansat un proiect prin care doreşte să atragă cât mai mulţi adolescenţi. Astfel, curioşii pot descoperi patrimoniul şi cu ajutorul telefoanelor mobile de ultimă generaţie prin intermediul MuseoTag. Muzeul "Antipa” devine primul muzeu din România care poate fi "citit” şi cu telefonul mobil. Proiectul MuseoTag Antipa a fost demarat la jumătatea anului 2012.
Datorită utilizării Quick Respond Code (QR Code) şi a sistemelor NFC (Near Field Communication), informaţiile atribuite pieselor expuse pot fi citite de acum cu mai mare uşurinţă. Tot ce au de făcut în această privinţă vizitatorii este să fie posesorii unui telefon de ultimă generaţie de tip Smartphone, să aibă acces la Internet şi să apropie telefonul mobil de codul de pe eticheta exponatului pentru a scana informaţiile respective. Aproximativ 400 de texte codificate vor fi afişate într-un timp foarte scurt.
Pentru aceia care nu au un Smartphone compatibil cu tehnologia NFC, rezumările explicaţiilor pieselor expuse permanent pot fi citite simultan, de mai multe persoane, şi printr-o aplicaţie disponibilă gratuită numită "MuseoTag Antipa”. "Ne-am propus accesibilizarea informaţiilor ştiinţifice care, până acum, puteau fi citite doar pe infotouch-urile din faţa vitrinelor, dar şi atragerea adolescenţilor şi a tinerilor, pasionaţi de telefonia mobilă şi tehnologiile din acest domeniu; Nu în ultimul rând, trebuie menţionată uşurinţa cu care se accesează informaţiile fiind necesară doar apropierea telefonului de codul de pe eticheta exponatului ca şi faptul că, informaţia scanată şi afişată pe telefon reprezintă şi o rezumare a explicaţiilor detaliate din textele conexe ale pieselor din expunerea permanentă”, au explicat reprezentaţii muzeului amintit.
Scanarea QR code-urilor cu telefonul mobil va fi posibilă în toată expoziţia permanentă a Muzeului, structurată pe trei nivele: la subsol, unde este prezentată biodiversitatea României şi sunt marcate cele cinci bioregiuni din ţară (alpină, continentală, panonică, stepică şi pontică), la parter – fauna mondială structurată după criteriul biogeografic. Ultimul nivel, la etaj, expune mai multe teme: vizitatorii pot afla mai multe despre originile şi evoluţia vieţii, paleontologie, lumea insectelor şi complexitatea speciei umane.