x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culise - Vicecancelarul RAFO

Culise - Vicecancelarul RAFO

de Paul Cristian Radu    |    18 Oct 2006   •   00:00
Culise - Vicecancelarul RAFO

Acum doua saptamani, insusi vice-cancelarul austriac Hubert Gorbach a venit la Bucuresti sa faca lobby pe langa autoritatile romane in fa-voarea pretendentilor la rafinaria ce a trecut prin mai-nile lui Marian Iancu si Corneliu Iacobov. Politicianul austriac, membru al partidului extremist al lui Haider, a fost adus de avocatul Todor Batkov, reprezentantul lui Mihai Chernoy, capetenie a crimei organizate moscovite.

Saga rafinariei din Onesti, trecuta pe rand prin mainile lui Iacobov si ale lui Marian Iancu, a luat la inceputul acestei luni o turnura interesanta. Un ditamai vicecancelar austriac a facut lobby pe langa autoritatile romane pentru ca RAFO sa intre in portofoliul firmei CALDER-A, firma in spatele careia se ascund controversati oligarhi rusi.

Jurnalul National va prezinta, in premiera, dedesubturile acestei afaceri si motivele pentru care Hubert Gorbach, vicecancelarul de la Viena, s-a implicat in afacere.

MIZA. Rafinaria din Onesti inca datoreaza bugetului Romaniei mii de miliarde de lei, iar personajele care au stapanit-o pe rand, adica Marian Iancu, actualul patron al lui Poli Timisoara, si Corneliu Iacobov, au fost trimise in judecata pentru infractiuni ce includ si constituirea unui grup de crima organizata. In acelasi timp, firma olandeza Calder-A International, reprezentata de Todor Batkov, avocat bulgar si patron al clubului de fotbal Levski Sofia, incearca de luni bune sa achizitioneze rafinaria din Onesti. Jurnalul National a aratat in mai multe randuri ca Batkov reprezinta interesele lui Mikhail Chernoy, oligarh rus care a fost expulzat din Bulgaria, fiind considerat o amenintare la adresa securitatii nationale a tarii de la sud de Dunare.

La inceputul lui octombrie, Batkov s-a afisat la Bucuresti impreuna cu vicecancelarul austriac Hubert Gorbach. Acesta face parte din partidul Alianta pentru Viitorul Austriei (BZO), formatiune politica infiintata de politicianul austriac de extrema dreapta Jorg Haider.

Gorbach si Batkov s-au intalnit cu presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Razvan Orasanu, si au incercat sa-l convinga pe acesta sa dea unda verde preluarii RAFO de catre consortiul de firme din care face parte si CALDER-A.

CONTELE DE LA STASI. Aducerea vicecancelarului la AVAS are insa in spate un alt personaj controversat, numit Martin Shlaf. Austriacul Shlaf este asociat in firma bulgara de telefonie mobila MobilTel cu Todor Batkov, reprezentantul CALDER. MobilTel a apartinut lui Mikhail Chernoy, magnatul rus despre care spuneam ca a fost expulzat din Bulgaria. Mai mult, aceluiasi Chernoy i s-a interzis si accesul pe teritoriul Statelor Unite, fiind considerat unul dintre capii crimei organizate de la Kremlin.

Click pt a mari imaginea
PARTENERI. Shlaf este asociat cu Batkov la firma bulgara MobiTel

TACTICA. Martin Shlaf este binecunoscut pentru afacerile dubioase in care se implica. El l-a mai folosit pe vicecancelarul austriac Gorbach si in alte randuri. Conform unui material publicat de Wall Street Journal (WSJ) in august 2006, Shlaf a uzat de prezenta lui Gorbach pentru a intermedia cumpararea unei firme de telefonie mobila din Serbia, Mobi 63. Firma a fost cumparata de la Bogoljub Karic, un apropiat al fostului presedinte al Iugoslaviei Milosevici si un fugar aflat pe lista INTERPOL. Karic este urmarit de autoritatile sarbe pentru evaziune fiscala. Shlaf si Gorbach s-au folosit in negocierile cu guvernul sarb de faptul ca aceasta tara vrea sa inceapa procedurile de aderare la Uniunea Europeana. Tot WSJ spune ca aceeasi tactica a fost folosita si in cazul tranzactiei bulgaresti. Tot WSJ scrie ca au existat proteste din partea unor parlamentari austrieci din cauza folosirii lui Gorbach pe post de marioneta pentru interesele lui Shlaf. Peter Pilz, parlamentar austriac din partea verzilor, a cerut recent chiar initierea unei investigatii care sa analizeze daca Shlaf a beneficiat de sprijin necuvenit din partea guvernului austriac in afacerea Mobi 63. Shlaf a facut avere in anii ’80, cand a livrat ilegal computere produse in vestul Europei catre temutul serviciu secret est-german STASI. Potrivit WSJ, Shlaf a primit numele de cod "Contele" in cadrul STASI.

×
Subiecte în articol: observator shlaf gorbach