E Mester, dar nu se descurca singur cu certificatele de revolutionar si are nevoie de ajutorul unui predecesor al sau. Sigur, poate fi chiar recomandabil sa apelezi la expertiza celui caruia i-ai succedat intr-o functie, cata vreme este vorba de o persoana onorabila, care te poate ajuta in indeplinirea obligatiilor de serviciu. Doar ca, in cazul de fata vorbim de Emilian Cutean, in prezent... detinut.
Cutean executa, din luna februarie 2012, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru fraudarea bugetului institutiei pe care a condus-o si pe care acum o conduce domnul Sorin Vintila Mester.
Cutean a formulat o cerere de suspendare a executarii pedepsei pe timp de trei luni, iar Mester intervine in proces, solicitand, si el, Tribunalului Bucuresti, eliberarea din inchisoare a lui Cutean, cu scopul de a-l ajuta in treburile curente de la Secretariatul de Stat pentru Probelemele Revolutionarilor.
Solicitarea este o premiera absoluta pentru sistemul judiciar din Romania. Daca in procesele civile exista insitutia interventiei intr-un dosar pentru apararea unui interes propriu, in penal asa ceva nu s-a mai pomenit. E posibil ca Tribunalul Bucuresti, pe rolul caruia se afla cererea de eliberare a lui Cutean, ce are termen de judecata vineri, sa amane judecarea cauzei, cerand lamuriri suplimentare Guvernului Romaniei.
Fost deputat PSD, Cutean a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la cinci ani de inchisoare pentru fraudarea Guvernului cu aproape 300 de mii de lei, dupa un proces care a durat 6 ani.
Cutean a fost eliberat din functie pe data de 20 decembrie 2004. Curtea de Conturi a descoperit ca, ulterior (cand nu mai avea calitatea de secretar de stat), Cutean a dispus plata unei sume de aproape 299.500 lei in contul Asociatiei de revolutionari 'Club 22', al carei presedinte era. Plata s-a facut fara o justificare legala. Din suma virata in contul Asociatiei, Cutean a achitat aproape 100.000 de lei chirie restanta pentru imobilul detinut de asociatie, dar pe care il folosea ca locuinta personala. Diferenta de bani a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.
Banii folositi in acest fel erau destinati pentru a rezolva diverse probleme specifice ale revolutionarilor: autoturisme pentru raniti, materiale sanitare, aniversarea a 15 ani de la Revolutia Romana din decembrie 1989.
In ce il priveste pe Sorin Vintila Mester, acesta a fost consilier prezidential (al fostului presedinte Ion Iliescu), in perioada 1992 – 1996 si consilier local la Primaria Sectorului 1 din Bucuresti. In momentul numirii de la finele lunii trecute, Mester a declarat ca va solicita colegilor din Guvern reluarea platii indemnizatiilor pentru revolutionari, suspendate in 2012, de administratia Boc.
Fiind una dintre primele persoane care a obtinut un certificat de 'Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite in Revolutia din 1989', Mester a fost rasplatit de statul roman cu un teren de 5.000 de metri patrati in comuna Ciorogarla. A incasat si indemnizatie, insa 'decat cateva luni, dupa ce nu mi-a mai mers firma de constructii', dupa propria afirmatie, citata, la vremea respectiva, de Mediafax. Mester a inchis firma de constructii in anul 2007.
In cererea de eliberare a lui Cutean, adresata instantei, Mester lauda cunostintele acestuia in problemele revolutionarilor: 'Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor din Decembrie 1989 a pornit o ampla actiune de verificare a dosarelor in baza carora au fost preschimbate certificatele de revolutionar. In baza acestor certificate, mii de persoane au primit indemnizatii in baza unor dosare contrafacute. Domnul Cuteanu Vasile Emilian este in masura sa lamureasca aceasta situatie, ajutandu-ne cu experienta dobandita in perioada in care a detinut functii in acest domeniu, fiind si unul din initiatorii Legii 341/2004, precum si ca depozitar al unei vaste documentatii din perioada in care a fost in functiile de demnitar al statului roman'.
Sorin Vintila Mester nu a ezitat sa ofere detalii Jurnalului National, incercand sa isi clarifice intentiile: 'Am nevoie de ajutorul domnului Cutean, pentru a face ordine in arhiva de aici, care este vraiste. In 2004, inainte de preschimbarea certificatelor de revolutionar, existau 23.416 revolutionari cu acte. Preschimbarea s-a facut cum s-a facut, numarul revolutionarilor a crescut de la an la an si acum, numarul lor cert nu este cunoscut. Se pare ca sunt intre 25.000 si 36.000 de certificate. Este limpede ca un numar mare de certificate au fost obtinute fraudulos. Poate fi vorba de 3.000, de 5.000 sau chiar mai multe certificate false. Identificandu-le, vom putea recupera foarte multi bani, de ordinul milioanelor de euro, bani care ne vor ajuta sa facem ceea ce trebuie facut pentru revolutionarii meritorii. Asadar, trebuie facuta o curatenie generala in situatia certificatelor, trebuie suprapus ceea ce este real, pe ceea ce am gasit aici. In acest scop, l-am rugat si pe fostul secretar de stat Puiu Fesan sa ma ajute si tot pentru asta am nevoie si de colaborarea domnului Cutean. Nu am o radiografie a mandatelor anterioare, nu s-a facut o predare de arhiva de la un mandat la altul si totul este, de aceea, foarte tulbure. Recunosc ca il cunosc pe domnul Cutean, dar asta nu are legatura cu demersul meu. Realizez ca se pot ridica unele semne de intrebare, dar am costiinta mea, care este singurul meu stapan'.
Secretariatul de stat pentru revolutionari a fost, pana in prezent, cea mai blestemata institutie guvernamentala. Nu doar Cutean a avut probleme cu legea, ci si fostul secretar de stat George Costin, considerat 'mogulul' revolutionarilor, care a fost arestat, la inceputul acestui an, pentru afaceri cu certificate si indemnizatii de revolutionari, de pe urma carora s-a imbogatit cu 2,5 milioane de lei, conform procurorilor DNA. Intrebat daca va apela si la serviciile lui Costin, pentru reconstituirea arhivei de la Secretariat, Mester a replicat ca, inainte de asta, asteapta finalizarea cercetarilor si trimiterea acestuia in judecata.