Construcțiile sau industria chimică includ procese de lucru considerate ca fiind riscante pentru sănătatea personalului, deoarece pot genera pelicule de praf sau alte substanțe toxice, ce pot pătrunde în corp prin căile respiratorii.
În asemenea condiții, structura măștilor de protecție poate proteja organismul într-un mod eficient, iar succesul acestor produse a putut fi demonstrat și în cazul transmiterii noului coronavirus SARS-CoV-2.
Ce sunt măștile de protecție?
Măștile de protecție FFP (Filtering Facepiece) nu trebuie confundate cu măștile medicale (chirurgicale) respiratorii, având o formă proprie (ușor alungită). Mai mult decât, aceste soluții eficiente sunt grupate în 3 categorii de siguranță diferite, prin raportarea produselor acreditate la standardul european EN 149:2001:
Măști de protecție FFP1 - capacitate de filtrare cu aerosoli de cel puțin 80% împotriva particulelor de 0,3 μm; utilizate în activități ce generează niveluri ridicate de praf ambiental.
Măști de protecție FFP2 - capacitate de filtrare de cel puțin 94%; FFP2 reprezintă echivalentul standardului N95 al măștilor de protecție comercializate în SUA;
Măști de protecție FFP3 - capacitate de filtrare de cel puțin 99%; FFP3 reprezintă echivalentul standardului N99 al măștilor de protecție comercializate în SUA; utilizate în activități ce implică expunerea personalului de substanțe toxice (ex: azbest).
Cum alegi măștile de protecție?
Dacă îți dorești să afli mai multe mai multe despre cum alegi o masca de protectie, astfel încât să asigure un nivel optim de siguranță pentru activitatea prestată, iată o serie de informații utile:
Din punct de vedere al celor mai eficiente materiale, utilizate pentru fabricarea măștilor de protecție FFP, polipropilena nețesută (PP) reprezintă o alegere prioritară. Acest material și-a dovedit eficiența atât în contextul pandemiei de Covid-19, cât și în alte domenii de lucru, precum: domeniul farmaceutic, domeniul construcțiilor sau domeniul petrochimic.
Alegerea unor produse de calitate se poate realiza doar pe baza unei informări corecte, privind standardele ce garantează eficiența acestor măști. Așadar, identifică în pagina online, sau pe eticheta unui model de mască FFP, următoarele simboluri:
- ISO 13485 - atestă că produsul respectiv respectă standardele sistemului de management al calității, privind producția de dispozitive medicale.
- EN 149:2001-A1:2009 - atestă că cerințele tehnice obligatorii pentru dispozitivele de protectie respiratorie filtrante sunt respectate.
- CE - atestă că produsul respectiv respectă standardele impuse de Uniunea Europeană, privind siguranța și sănătatea consumatorului, precum și cea a mediului.
Există și măști de protecție pentru copii?
Răspunsul este unul afirmativ, iar alegerea acestor soluții pentru siguranță respiratorie trebuie să se raporteze la aceleași criterii menționate mai sus: calitatea materialelor utilizate în proces și standardele ce garantează achiziționarea unor produse cu adevărat eficiente.
În privința micuților, măștile de protecție mai pot fi alese în funcție de modelul acestora, existând online o mulțime de design-uri simpatice și în culori vii. IMPORTANT: modelul măștii nu trebuie să primeze în alegerea făcută, ci calitatea produsului respectiv.
De asemenea, indiferent de dimensiunile unei măști de protectie, aceasta trebuie să acopere foarte bine gura, nasul și bărbia, fără a exista spații laterale între suprafața pielii și material. Masca trebuie să fie bine fixată pe suprafața feței, dar să nu genereze disconfort.
Măștile de protectie se aleg pe baza unei informări corecte, iar utilitatea lor este una dovedită, nu doar în contextul pandemiei de Covid-19, ci și în domenii de lucru variate. Asigură-te ca achiziționezi online produsele potrivite pentru nevoile tale, astfel încât riscul de îmbolnăvire să fie unul cât mai mic posibil.