x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum îi ajută pacienţii pe unii medici să fure

Cum îi ajută pacienţii pe unii medici să fure

de Monica Cosac    |    14 Oct 2015   •   23:44
Cum îi ajută pacienţii pe unii medici să fure

Mai mulţi pacienţi reclamă faptul că medicii le solicită şi păstrează cardurile de sănătate şi PIN-ul, deşi este ilegal. Alţii, în special bătrânii, nu ştiu să le folosească sau uită codul de acces şi le lasă din proprie iniţiativă în cabinetul medicului.

Deşi menit să blocheze decontările de servicii fictive şi medicamente în numele asigu¬raţilor, până acum, cardul de sănătate a blocat doar activitatea cabinetelor şi spitalelor, dar şi dreptul constituţional la asistenţă medicală al pacienţilor. În schimb, pentru grupurile infracţionale din sistemul medical, acesta nu a fost o piedică, după cum s-a văzut chiar luna trecută, când 13 persoane-medici, farmacişti şi funcţionari ai Caselor de Asigurări de Sănătate - au fost reţinute, într-un dosar al decontărilor ilegale de reţete, care au continuat şi după introducerea documentului electronic.

Bătrânii nefamiliarizaţi cu noile tehnologii, bolnavii psihic şi analfabeţii - incapabili să folo¬sească documentul electronic implementat de guvernanţi-, sau persoanele nedeplasabile, cărora li se acordă îngrijire la domiciliu, sunt, în general, categoriile de asiguraţi prin care a fost furat bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Şi este furat în continuare, cu tot cu card.

Pentru a deveni funcţional, cardul trebuie să fie activat prin înlocuirea codului pin iniţial (000) cu un cod format din patru cifre, ales de asigurat. Acesta trebuie introdus şi confirmat personal de pacient, potrivit informaţiilor furnizate de Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).
“Vă rugăm să reţineţi acest cod şi să nu îl divulgaţi. Veţi tasta personal acest pin ori de câte ori veţi solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, se arată chiar în notele explicative care au însoţit cardul în momentul expedierii.

În practică, însă, lucrurile nu stau deloc astfel. Unii pacienţi se plâng că furnizorii de servicii medicale le cer codu¬rile de acces ale cardului, alţii – bătrânii, spre exemplu - le dau singuri pentru că le uită. „Am fost la un laborator din Suceava să fac setul de analize gratuite şi mi s-a cerut să spun pin-ul. Am refuzat. Dacă îl ştie toată lumea, ce rost mai are? Am solicitat serviciile unui alt laborator, unde am tastat eu pin-ul. Apoi am sunat la Ministerul Sănătăţii şi mi s-a răspuns că pin-ul trebuie cunoscut de către toţi cei din domeniul medical. Acest lucru se întâmplă numai în România”, a povestit, pentru Jurnalul Naţional, Ilie Tabrea.
„Eu am rugat-o pe doctoriţă să scrie ce trebuie acolo, la ea, pe hârtie, ca să ştie când îmi dă reţeta. Eu nu ţin minte, mamă, nu ştiu eu d-astea”, ne-a mărturisit o bătrânică trecută de 70 de ani, care aştepta în faţa cabinetului unui medic de familie din Bucureşti.
De partea cealaltă, medicii se plâng că, pe lângă blocarea frecventă a sistemului, se confruntă şi cu faptul că, deseori, pacienţii uită codul de acces şi, în încercarea de a-l tasta, îşi blochează singuri cardurile, punându-i în imposibilitatea de a le da prescripţiile lunare. Astfel, în cabinetele acestora au început să apară noi dosare în care sunt păstrate, alături de fişa fiecărui pacient, cardul acestuia şi codul pin. Cu aceste acte personale ale asiguraţilor la Sănătate cadrele medicale care au delapidat sistemul de sănătate o pot face în continuare, ca şi până acum.

Furnizorii de servicii medicale care păstrează cardurile de sănătate și folosesc codurile de acces riscă rezilierea contractelor încheiate cu casele de asigurări și dosare penale, a atras atenția președintele CNAS, Vasile Ciurchea.


Pin-ul fără rost

Potrivit datelor oferite de CNAS, pe cip-ul cardului de sănătate sunt imprimate următoarele informaţii: numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănă¬tate, numărul de identificare al cardului (CID), data naşterii şi termenul de valabilitate al cardului (cinci ani).
Deoarece documentul electronic nu conţine informaţii privind starea de sănătatea a posesorului sau istoricul său medical, iar calitatea de asigurat poate fi verificată de orice furnizor de servicii medicale în Sistemul Informatic Unic Intergrat (SIUI), practic, singura utilitate a acestuia este de a certifica prezenţa pacientului în cabinetul medicului.
 

×