Din data de 21 iunie, furnizorii de internet si de telefonie fixa si mobila sunt obligati sa stocheze, timp de sase luni, anumite date legate de convorbirile telefonice si de schimburile de e-mail-uri. Informatiile in cauza pot fi puse la dispozitia autoritatilor statului, la cerere, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care legea a fost criticata de catre societatea civila, invocandu-se o incalcare a dreptului la viata privata.
Cum poti evita prevederile acestei legi si daca nu vrei ca terti sa aiba cunostinta cu cine si cand vorbesti, cu cine si cand corespondenzi, poti afla de la un specialist, respectiv de la Bogdan Manolea, director executiv al Asociatiei pentru Tehnologie si Internet (APTI), care a publicat pe blogul sau cateva sfaturi.
Principalele solutii, potrivit sursei citate, sunt:
- "se poate contesta legea la Curtea Constitutionala, se poate contesta directiva (care oricum este in proces de revizuire). Trebuie nervi, cap si insistenta. Dar se poate. (si este evident cea mai buna solutie)
- putem sa ne intoarcem la mijloacele traditionale de comunicare, care pastreaza confidentialitatea inerenta a comuncarii: de la porumbei voiajori si semne de focuri pe dealuri pina telefoanele publice sau clasica scrisoare anonima
- nu mai folositi solutiile de telefonie ale operatorilor romani, ci treceti pe serviciile VoIP ale Skype sau alti operatori din SUA - legea nu li se aplica si lor. Oricum, iesiti si mai ieftin.
- nu folositi o adresa de email de la RDS, Romtelecom sau UPC (unde exista obligatia de pastrarea a datelor de trafic legate de email). Folositi in schimb Gmail, Yahoo sau Hotmail - oricum merg mai bine si sunt mai sigure. Si nici celor din urma nu li se aplica legea romana. Si mai sunt si in cloud.
- invatati ce inseamna criptare, PGP, Truecrypt, servere si servicii de tip Proxy sau ToR".