Fiecare dintre noi poate să fie "verde" de sărbătoarea Învierii Domnului. Şi asta fără să încălcăm tradiţiile şi nerefuzându-ne nimic.
Semnificaţia religioasă deosebită, frenezia cadourilor, momentele petrecute cu cei dragi, bucatele tradiţionale şi datinile străvechi fac din Sărbătorile de Paşti un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun însă şi o creştere impresionantă a consumului, într-o mică măsură corelat cu nevoile reale şi cu spiritul sărbătorilor. Rezultatele? Tone de deşeuri şi o mare risipă de energie.
La nivel mondial, raportul dintre consumul de resurse şi cantitatea de deşeuri generate, pe de o parte, şi capacitatea de regenerare a mediului, pe de altă parte, este îngrijorător: consumăm resursele a 1,2 planete. Stilul de viaţă de pe continentul nord-american duce la un consum echivalent cu resursele a cinci planete, iar cel din Europa de Vest la un consum echivalent cu resursele a trei planete. În România, consumăm resursele a 1,5 planete, iar tendinţa este în creştere.
Este foarte uşor să evităm aceste lucruri. Şi asta fără să ne refuzăm nimic sau să ne încălcăm tradiţiile, aşa cum ne sfătuiesc diverşi "ecologişti" în emisiuni tv. În primul rând, putem servi doar ouă verzi. Asta nu înseamnă că trebuie să le colorăm pe toate în verde, ci că le putem achiziţiona de la o fermă din apropierea oraşului nostru, şi nu de la supermarket. În plus, putem face cumpărăturile la magazinele de lângă casă, pentru a nu fi nevoiţi să folosim maşina sau mijloacele de transport în comun. Şi la noi au apărut coşuleţele de Paşti, din plastic. A fi "verde" înseamnă să îl folosim pe cel de anul trecut, şi să nu cumpărăm în fiecare an câte unul nou. Coşuleţul odată aruncat este la fel de nociv ca şi PET-urile.
Tot mai mulţi vestici au decis să prepare bucatele tradiţionale acasă şi nu să cumpere semipreparate de la supermarketuri. În plus, occidentalii folosesc anul acesta, de Paştile catolic, vopsele naturale pentru ouă. Despre ce este vorba? Despre legume şi fructe, care pot da culoare ouălor pe care le servim la masa de Paşti. Culorile naturale au fost acceptate şi datorită faptului că sunt sănătoase şi nu expun consumatorii la nici un risc. Iată şi câteva sfaturi: pentru culoarea galbenă folosiţi morcovi, coajă de portocală sau lămâie, o lingură de şofran sau chimen, pentru culoarea albastră folosiţi frunze de varză roşie, pentru culoarea verde folosiţi frunzele verzi de la legume, ca de exemplu frunze de spanac sau urzici, pentru culoarea portocalie folosiţi morcovi sau coajă de ceapă albă, pentru culoarea roşie folosiţi sfeclă roşie sau coajă de ceapă roşie, dar trebuie fierte 20 de minute.