x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cum se poate solicita gratuit consultanţă

Cum se poate solicita gratuit consultanţă

de Alina Botezatu    |    17 Sep 2015   •   19:40
Cum se poate solicita gratuit consultanţă
Sursa foto: NICOLAE BADEA

Firmele, şcolile, spitalele, muzeele, primăriile, asociaţiile şi alte organizaţii pot primi gratuit consultanţă pentru realizarea oricăror proiecte. Acestea pot alege dintre 16.000 de experţi seniori germani, cu vârsta între 50 şi 65 de ani şi cu o experienţă de zeci de ani în domeniile lor de activitate. Ei participă la programul SES (Senior Experten Service).

Acum şase-şapte ani, şcoala privată Transilvania College din Cluj-Napoca şi-a modernizat arhitectura şi a realizat meniul copiilor, în funcţie de necesarul acestora. Modificările le-a făcut conform indicaţiilor date de către consultanţii germani cu o solidă experienţă în aceste domenii. Pentru aceste servicii, românii nu au plătit deloc. De-plasarea, şederea la noi (cazarea şi masa) şi serviciile în sine au fost asigurate prin SES, un program finanţat de guvernul german, al cărui scop este spriji­nirea românilor, ca să-şi alinieze standardele la cele europene.

Cererile se mai pot trimite

Sesiunea de depunere de cereri din acest an a început din 15 august şi se va încheia în de-cembrie. „Avem fonduri pentru 80 de organizaţii. Deja am acceptat 45 de proiecte. Colegii din Ger- mania sunt foarte flexi­bili, iar dacă sunt solicitări peste cotă, sunt deschişi să le supli­menteze. Probabil programul va continua şi după 2016”, ne-a spus Radu Adrian Mleşniţă, reprezentantul SES pentru Ro-mânia. Solicitanţii trebuie să funcţioneze de cel puţin doi ani şi persoana de contact să ştie bine limba engleză. În plus, firmele trebuie să aibă cel puţin opt angajaţi şi să nu fie în stare de faliment. „Beneficiarii trebuie să precizeze detaliat ce fel de expert vor şi pentru ce. Dacă vor marketing pentru păpuşi, atunci aşa să scrie”, a explicat Mleşniţă.
Un solicitant beneficiază de cel mult două misiuni, anual, din partea unui consultant. „Experţii stau, în medie, trei săptămâni, dar misiunile pot fi şi de şase luni, dacă este nevoie, sau pot reveni”, a precizat Mleşniţă.

Programul a fost lansat în 1998, iar până în prezent experţii germani au realizat aproape 900 de misiuni pentru români. Apro­ximativ 60% dintre ele le-au cerut IMM-urile (planuri de business, pentru dezvoltare şi alinierea la standardele euro­pene, pentru tehnologizare, reali­zarea de studii de fezabilitate, audit tehnic etc.). „După ce primesc asistenţă, beneficiarii îşi pot continua business-urile împreună. De-aici au decurs o serie de investiţii făcute de partea germană. Şi acum avem beneficiari care vor consultanţă pentru atragerea de investiţii”, a adăugat Mleşniţă.

De restul proiecteleor au beneficiat în proporţie de 30% instituţiile sociale (şcoli, azile etc.) şi 10% autorităţile locale (primării, consilii judeţene etc., pentru reabilitare de drumuri, lucrări de canalizare).

Un miliard de euro românilor

Românii au beneficiat de finan­ţare nerambursabilă de la alte două state. Elveţia a alocat165 de milioane de euro pentru România, între 2009 şi 2014, fiind atraşi în totalitate. În aceeaşi perioadă, Norvegia a avut un buget de 800 de milioane de euro pentru noi, banii fiind atraşi integral. Cu toți acești bani, românii au implementat diverse proiecte, de la cele private până la modernizarea instituţiilor de stat. În funcţie de rezultate, aceste state vor să ne aloce fonduri şi în următorii ani.

×