x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cumpărăturile de sărbători se pot transforma în dependență: Cum recunoaștem semnele

Cumpărăturile de sărbători se pot transforma în dependență: Cum recunoaștem semnele

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2024   •   23:45
Cumpărăturile de sărbători se pot transforma în dependență: Cum recunoaștem semnele

Peste jumătate dintre oameni fac cumpărături impulsive de Crăciun, dependență care poate deveni la fel de periculoasă ca alcoolismul. Tinerii sunt cei mai vulnerabili la cumpărăturile online, însă experții recomandă soluții simple: folosirea banilor cash și un jurnal al cheltuielilor.

Un studiu recent realizat de compania financiară Bankrate arată că peste 54% dintre americani au făcut cel puțin o achiziție impulsivă în perioada sărbătorilor din 2023.

Stefania Carnevale, psiholog și psihoterapeut, spune, pentru Repubblica, că perioada Crăciunului este deosebit de riscantă deoarece cheltuielile mari sunt acceptate social, iar pentru unele persoane poate fi și un moment dificil din punct de vedere emoțional.

Dependența de cumpărături se manifestă prin gânduri intruzive și comportamente incontrolabile, unde important devine actul cumpărării în sine, nu obiectul achiziționat. Persoanele afectate cheltuiesc frecvent peste posibilități, cumpără lucruri inutile și simt vinovăție după achiziții.

Experții avertizează că dependența de cumpărături poate crea un cerc vicios la fel de periculos ca alcoolismul - după cheltuirea excesivă apare vinovăția și frustrarea, care duc la noi impulsuri de a cumpăra pentru a ameliora starea emoțională negativă.

Principalele semne de alarmă includ tensiune și anxietate înainte de cumpărare, sentimente de vinovăție după achiziții, cumpărarea frecventă de lucruri neutilizate, achiziții făcute doar pentru oferte limitate sau cumpărături folosite ca mecanism de îmbunătățire a stării emoționale.

Deși dependența de cumpărături începe să se manifeste în adolescență, ea atinge vârful în jurul vârstei de 35-40 de ani. Tinerii sunt cei mai vulnerabili din cauza expunerii constante la lumea digitală, cumpărături online și strategii de marketing emoțional, riscul fiind și mai mare pentru persoanele care suferă de anxietate, depresie sau au o stimă de sine scăzută.

Specialiștii recomandă patru strategii principale pentru controlul cumpărăturilor compulsive: folosirea banilor cash pentru o mai bună percepție a cheltuielilor, un jurnal al cheltuielilor, realizarea unor liste cu nevoi reale versus dorințe și stabilirea unui buget săptămânal sau lunar.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: cumparaturi sarbatori dependenta