x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Curăţenia la DNA costă 200.000 de euro pe an. Codruţa Kovesi vrea să aibă femeile de serviciu şi lăcătuşii în subordine

Curăţenia la DNA costă 200.000 de euro pe an. Codruţa Kovesi vrea să aibă femeile de serviciu şi lăcătuşii în subordine

de Dan Constantin    |    23 Mar 2015   •   17:50
Curăţenia la DNA costă 200.000 de euro pe an. Codruţa Kovesi vrea să aibă femeile de serviciu şi lăcătuşii în subordine

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz favorabil unei Hotărâri de Guvern pentru suplimentarea numărului maxim de posturi la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Decizia CSM este asumată printr-o hotărâre a plenului (nr.230) din 10 martie şi publicată la 23 martie.

Interesul pentru activitatea DNA ne-a făcut să investigăm cu mijloacele de care dispunem ce prevede noua creştere de schemă a DNA.
Un precedent val de umflare a muşchilor instituţiei tocmai s-a absorbit în bugetul pe 2015 prin suplimentarea cu 50 de ofiţeri judiciarişti care formează deja un miniserviciu secret, cu ofiţeri acoperiţi, maşini, sediu separat care înghit, evident cu folos, 2,1 milioane de euro.
Curiozitatea noastră este ţinută trează şi de solicitarea pe care a făcut-o recent şefa DNA la adunarea de bilanţ a instituţiei când a solicitat o suplimentare cu 50 la sută a numărului de procurori anticorupţie, deşi nu toate locurile erau ocupate.

Fiind un act normativ supus dezbaterii publice, am căutat la secţiunea de pe site-ul guvernului urmele transparenţei. Site-ul modificat a pierdut acest capitol, fiind cu poze mai multe şi informaţii disponibile mai puţine.

Am săpat pe un site nemodernizat, cel al Ministerului Justiţiei, şi am luat-o pe firul apei în sus ajungând la ceea ce căutam. O propunere de suplimentare a schemei de funcţionare a DNA. Actul este postat la 29 decembrie 2014 şi aflăm cu lux de amănunte chestii care nu ne treceau prin cap.

Astfel, nici un ziarist nu şi-a pus în cap să afle cât costă curăţenia în interiorul instituţiei care face curăţenie engros în România. Aflăm acum că frecatul podelelor, paza contra incendiilor, evacuatul resturilor menajere, produsele de curăţenie, punerea foraiberelor şi tunsul ierbii din mica grădină sunt decontate cu 70 675 lei pe lună. Banii sunt trecuţi din bugetul DNA în cel al RAAPPS care asigură aceste servicii. Nota de fundamentare arată că toată oboseala, că paşii procurorilor dar şi ai cercetaţilor să meargă pe podele făcute lună, costă anual spre 200 000 de euro.

Scump, scump, dar şi obrazul subţire cu cheltuială se ţine! Pentru confortul domnilor procurori robotesc 24 de femei de serviciu, instalatori, fochişti, electricieni, tâmplari, lăcătuşi şi alţi harnici meseriaşi.
Doamna Kovesi s-a gândit la banul statului şi a cerut să-şi facă singură curăţenie în ogradă. Nu, Doamne fereşte, să-l treacă la mătură pe alde Ţuluş şi alde Papici. Nu s-a gândit nici să-i pună mopul în mână Elenei Udrea când trece pe la interogatorii!. Nici pomeneală, de muncă în folosul anticorupţiei. Doamna Kovesi a cerut ca măturătorii şi ceilalţi meseriaşi să fie în subordinea dumneaei, să nu mai fugă pe la RAPPS cu vorba să spună ce au mai văzut şi ce au mai găsit prin coşurile de gunoi, că ştiţi ce alunecuş rămâne după o anchetă în forţă.

Ministerul Justiţiei ne dezvăluie că prin trecerea celor 24 de posturi în schema DNA se reduc la jumătate costurile. Nu înţelegem cum, pentru că tot 24 de meseriaşi erau şi angajaţii RAAPPS. Poate aveau spor de periclitate să uite ce vedeau şi să spună ce nu ştiau. Cele 24 de posturi vor fi ocupate prin concurs sau examen şi nu pe vreo sfântă pilă românească. Ne aflăm doar în altarul luptei anticorupţie şi totul trebuie să fie aici mai presus de orice bănuială. Chiar dacă această curăţenie va costa doar 100.000 de euro pe an, la juma de preţ, suntem siguri că nu va fi un ban aruncat pe fereastră. Când vor fi trecuţi în revistă la raportul de dimineaţă, noul detaşament de meseriaşi vor şti cine le este şeful. Până când nu se aprobă schema suplimentată, cei 24 sunt într-un fel angajaţii lui Ponta. Aşa că noul act normativ desfiinţează această coloană a cincea a guvernului din interiorul DNA. Curăţenia este mama înţelepciunii şi ţelul anticorupţiei! Asta va fi deviza DNA în noua formulă, suplimentată.



×